Pavel: Vrátím na Hrad odcizenou standartu. Za Zemana místo ní vlály červené trenky

Performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě obří červené trenky

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. ledna 2023 16:10

Za týden už budou lidé volit v prvním kole prezidentské volby, zatím kandidáti stále bojují o jejich přízeň. S těžkým kalibrem dnes přišel Petr Pavel, když slíbil návrat odcizené standarty na Pražský hrad.

Pamatujete na to ještě? Během prvního mandátu současného prezidenta Miloše Zemana zmizela z Pražského hradu standarta, kterou nahradily červené trenky, které Zeman poté nechal obřadně spálit. K odpovědnosti za výměnu se přihlásila umělecká skupina Ztohoven.

Pavel dnes na twitteru uvedl, že se před časem dozvěděl, že odcizená standarta existuje a nebyla zničena. "Zejména pro ty, kteří slouží vlasti, má obrovský symbolický význam. Setkal jsem se proto s lidmi, kteří ji z Hradu vzali. A mám dobrou zprávu – dohodli jsme se na kompromisu. Standarta se na Hrad vrátí, ale až do rukou nového prezidenta," napsal.

Její současní držitelé mají podmínku pro vrácení, a to konkrétně porážku Andreje Babiše v prezidentských volbách. "Mělo by tak dojít k naplnění hesla Pravda vítězí. Tuto podmínku respektuji a děkuji za takový přístup," poznamenal Pavel s tím, že standarta zůstane do vyhlášení výsledků v úschově.

Generál ve výslužbě podotkl, že odcizení standarty neschvaluje, ale rozumí důvodům, proč k němu došlo. "Věřím, že situace na Hradě se v březnu změní. Chci tam vrátit politiku založenou na hodnotách demokracie a svobody a jsem rád za dnešní dohodu, že spolu s hodnotami se tam vrátí i prezidentská standarta," dodal.

Témata: Petr Pavel Ztohoven Pražský Hrad Miloš Zeman