Slavnostní večeře k 30 letům ČR: Fiala pozval předchůdce, dorazili i Klaus nebo Babiš

Premiéři se sešli na slavnostní večeři v Kramářově vile. (2.1.2023)

Autor: ČTK

2. ledna 2023 20:50

Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal dnes v podvečer v pražské Kramářově vile s devíti svými předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je s jejich doprovodem na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Z akce se podle úřadu vlády omluvili první úřednický premiér Josef Tošovský a někdejší sociálnědemokratický ministerský předseda Bohuslav Sobotka.

Aktéři setkání se večer zúčastní v Rudolfinu koncertu, který úřad vlády připravil ve spolupráci s Českou filharmonií.

Fiala označil akci v Kramářově vile za zvláštní. "Nejde o to, abychom probírali nějaká konkrétní témata, myslím, že bychom se na řadě politických otázek určitě neshodli. Nezapomeňme, že řada těch bývalých premiérů jsou navzájem bývalí političtí soupeři, někteří jsme i současní političtí soupeři," řekl novinářům. Setkání má vedle oslavy 30 let od vzniku samostatné ČR ukázat, že nad politickým soupeřením a spory stojí společný zájem Česka. "Že jsme schopni v takto slavnostní chvíli sednout si k jednomu stolu a povídat si. Myslím, že už v tom je ta hodnota," uvedl Fiala.

Někdejší úřednický premiér Jiří Rusnok při příchodu podotkl, že své kolegy neviděl většinou velmi dlouho. "Myslím, že přes všechny politické půtky a rozdílnosti nakonec snad všem záleží na naší zemi," řekl.

Někteří bývalí premiéři šli od automobilů do vily přes bránu pěšky. Vedle Rusnoka k nim patřil také Petr Nečas a někdejší sociálnědemokratičtí premiéři Jiří Paroubek a Vladimír Špidla. Další bývalí ministerští předsedové dorazili vozy až před vchod do budovy. Patřili mezi ně i někdejší prezident Václav Klaus a současný prezident Miloš Zeman, předseda ANO Andrej Babiš a Mirek Topolánek. Klaus a Topolánek stáli v čele vlád jako předsedové ODS, Zeman jako předseda ČSSD.

Fiala je 13. premiérem za dobu existence samostatného Česka. Vede v pořadí 16. kabinet. Trojice někdejších premiérů totiž složila po dvou vládách. Někdejší sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross v roce 2015 zemřel.

K večeři se podávala jako hlavní chod telecí svíčková, houbové pyré, cuketa a omáčka albufera. Před tím si mohli účastníci pochutnat na burratě s ovocem, fenyklem, bazalkovým pestem, balzamikovou redukcí a bylinkovým olejem. Dezert pak představovala Pavlova s malinovým sorbetem, lesními plody a šlehačkou. K pití bylo k dispozici bílé a červené víno, pivo, káva a čaj.

Večerního koncertu v Rudolfinu se vedle Fialy zúčastní jeho slovenský protějšek Eduard Heger a zástupci české vlády. Mezi posluchači zasednou také představitelé obou parlamentních komor Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová i další hosté.

Česká republika vznikla 1. ledna 1993 po rozdělení společného státu Čechů a Slováků. První lednový den je v České republice i na Slovensku státním svátkem. Fiala uvedl, že již tehdy byl jako politolog přesvědčen, že jiná cesta než rozpad Československa není. "Bez ohledu na to, jaký jsme kdo měli vztah k Československu, jak jsme se na to dívali. Ta situace spěla k tomu, že dva národy půjdou každý svou cestou," poznamenal. Ocenil, že rozdělení bylo pokojné. "A nakonec že vedlo k tomu, že vztahy mezi oběma zeměmi, oběma společnostmi jsou mimořádné," dodal.

Témata: Petr Fiala (ODS) Kramářova vila Miloš Zeman Andrej Babiš