Zeman to schytal v dopise: Vadí ostudné lísání k Rusku a Číně i "dožívání" v Lánech

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: ČTK

30. prosince 2022 14:35

Na Miloše Zemana se bude vzpomínat jako na prezidenta, který podlézal režimům v Rusku a v Číně, zabarikádoval se na Pražském hradě a závěr svého prezidentství dožíval odtržen od života běžných lidí. V otevřeném dopise to dnes uvedli senátor Jiří Růžička (za TOP 09) a poslanec STAN Jan Lacina, kteří v uplynulých letech opakovaně a neúspěšně hlavu státu vyzývali k odstranění bezpečnostních kontrol a zátarasů u vstupů do Hradu.

Na hodnocení podle obou pražských zákonodárců nic nezmění ani fakt, že Zeman letos po únorovém ruském vpádu na Ukrajinu postoj k režimu Vladimira Putina přehodnotil a v listopadu překvapivě vyzval ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ke zrušení kontrol u vstupů na Hrad. Podle ministra ale kontroly zůstanou zachovány po dobu ruské agrese proti Ukrajině. Rovněž policejní prezidium minulý měsíc oznámilo, že zatím trvá na zachování kontrol.

"Pevně věříme, že ozbrojený konflikt na Ukrajině v dohledné době skončí, bezpečnostní situace v Evropě se ustálí a odpudivé opevnění areálu Pražského hradu zmizí. Bude to ale bez vás. Na vás se bude vzpomínat jako na prezidenta, který se ostudně lísal k nedemokratickým režimům v Rusku a v Číně, zabarikádoval se na Pražském hradě a závěr svého prezidentství dožíval odtržen od života běžných lidí této krásné země na zámku v Lánech," napsali zákonodárci Zemanovi.

Zátarasy a kontroly byly u vstupů do Hradu zavedeny v roce 2016, po loňské velikonoční přestávce byly obnoveny. Podle Růžičky a Laciny to byla prezidentova "nijak neskrývaná pomsta vůči české veřejnosti" za recesistickou akci umělecké skupiny Ztohoven, jejíž členové na Hradě vyvěsili místo prezidentské standarty červené trenýrky.

Růžička s Lacinou v minulých letech vždy v závěru roku opakovaně vyzývali Zemana, aby nechal kontroly u vstupů do Hradu zrušit. Označili je za zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů. Kancelář prezidenta republiky výzvy odmítla, počátkem letošního roku navíc obvinila oba zákonodárce z šíření dezinformací a z toho, že se "svými provokacemi snaží vzbuzovat nenávist". Hrad je podle prezidentské kanceláře v rámci možností veřejnosti přístupný a areál Hradu průchozí.

Témata: Miloš Zeman Jiří Růžička (senátor)