Sbohem a šáteček, rozloučil se Zeman. Co bude dělat po konci ve funkci?

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: ČTK

27. prosince 2022 10:38

Slovy Sbohem a šáteček a úryvkem ze stejnojmenné básně Vítězslava Nezvala se rozloučil prezident Miloš Zeman ve svém posledním vánočním poselství ze zámku v Lánech. Zeman projev přednášel naposledy před březnovým koncem svého druhého pětiletého mandátu. Co bude dělat po něm?

Zeman v projevu uvedl, že se chystá do starobního důchodu, chce číst a vzpomínat. Zároveň ale chystá po odchodu z funkce vznik své kanceláře. Bude mu organizovat program ve chvíli, když se na něj jako na bývalého prezidenta obrátí lidé či organizace. 

Zeman to nedávno řekl v rozhovoru pro Frekvence 1. "Kancelář samozřejmě chystám, protože se dá předpokládat, že jako u každého bývalého prezidenta se na mě lidé i organizace budou občas obracet, a někdo mi musí organizovat program," řekl Zeman. Kdo mu bude v kanceláři pomáhat jako asistent, ještě Zeman neví.

Podle zákona má bývalý prezident republiky po skončení svého volebního období nárok až na 50.000 korun měsíčně na pokrytí nákladů provozu kanceláře a na odměnu asistenta. Stejnou částku prezident dostává měsíčně jako rentu.

Zeman se po konci svého mandátu chce z lánského zámku přestěhovat do nového domu, který v Lánech staví. Předpokládá, že kolaudace by se mohla uskutečnit v lednu.

Témata: Miloš Zeman