Babiš šel k tabuli a pohořel. Zeman mu vyčinil za Švejka i Kafku a řekl, co sám nevěděl

Andrej Babiš a Miloš Zeman

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. prosince 2022 12:05

Velkým tématem posledních dní je výkon expremiéra Andreje Babiše ve vědomostním kvízu v pořadu K tabuli!, kde neznal hned několik správných odpovědí. Neuniklo to ani prezidentovi Miloši Zemanovi, který si jednoho z kandidátů v lednové volbě několikrát podal v televizním rozhovoru.

Zeman v rámci diskuzního pořadu Partie připomněl, že bývalý premiér již v minulosti prokázal nedostatečnou znalost české literatury. "Tak on byl už jednou podobný případ, kdy Andrej Babiš nevěděl nebo neznal Kafkovu Proměnu Řehoře Samsy, což je mimochodem krásné dílo," uvedl.

"Švejk je klasika a kdyby neznal, já nevím, celou řadu extravagantních spisovatelů, tak mu to prominu, ale neznat klasiky je samozřejmě chyba, a čím dříve si tuto chybu uvědomíme, tím lépe," pokračoval prezident.

Končící státník prohlásil, že by se to měl Babiš doučit. Sám prý nemá problém s tím si doplnit vzdělání. "Jako pan Babiš nezná Švejka, tak já jsem předtím neznal, že hnojiva se dělají z plynu. Ale už jsem si mezeru doplnil," nechal se slyšet v průběhu rozhovoru.

V závěrečném přání si možného nástupce na Pražském hradě ještě jednou vychutnal. "Já Vám přeji hodně dárků a, upřímně řečeno, přeji Vám a samozřejmě i panu Babišovi a sobě, aby mezi těmi dárky bylo hodně zajímavých knih," dodal Zeman. 

Témata: Miloš Zeman Andrej Babiš