Kandidáti na prezidenta 2023 jsou definitivně jasní. Rozhodl Nejvyšší správní soud

Denisa Rohanová

Autor: ČTK

13. prosince 2022 13:05 | Aktualizováno: 13. prosince 2022 14:41

Lednových prezidentských voleb se zúčastní také podnikatel Karel Diviš, naopak Denisa Rohanová se o hlasy voličů ucházet nemůže. Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně Diviše neregistrovalo kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo.

V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Divišovi mylně neuznalo některé podpisy, kandidátní listinu Rohanové nemělo vůbec brát v potaz.

Ministerstvo na twitteru uvedlo, že se s rozhodnutími musí nejprve seznámit. Rozhodnutí však respektuje a v budoucí praxi stanovisko soudu zohlední. Kandidátů na prezidenta tak zůstává devět, pouze Rohanovou nahradí Diviš. Podnikatel Karel Janeček kandidovat nemůže, soud jeho podnět zamítl. Státní volební komise pro devět kandidátů vylosuje volební čísla ve středu nebo ve čtvrtek, řekla ČTK mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. Janeček i Rohanová avizovali, že se obrátí na Ústavní soud.

U Rohanové problém spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, a to ještě v roce 2021, před vyhlášením nadcházejících prezidentských voleb. Zákon sice takový postup výslovně nezapovídá, přesto však podle soudu není možný. „Shodli jsme se na tom, že nelze podávat kandidátní listiny dříve, než je konkrétní volba prezidenta republiky řádně vyhlášena předsedou Senátu,“ řekl soudce Tomáš Langášek.

"Končící poslanci či senátoři nemohou uspět s pokusem natáhnout svůj politický vliv a uplatnit svá oprávnění spojená s mandátem daleko za jeho konec. To by bylo v příkrém rozporu s ústavním principem vlády na vymezený čas," uvedl Langášek. Jde podle něj o natolik samozřejmou věc, že ji není třeba výslovně zmiňovat v právní úpravě. Vnitro nemělo kandidátní listinu Rohanové brát v potaz, natožpak ji registrovat. Soud se kandidaturou Rohanové zabýval na základě podnětu podaného skupinou senátorů, kteří podpořili Marka Hilšera.

Janečkovi soud sice uznal několik stovek podpisů, které vnitro původně nezapočítalo, ani tak se ale nedostal přes hranici 50.000 občanských podpisů vyžadovaných pro kandidaturu na Hrad. Prostřednictvím časově náročné kontroly se soudu podařilo dohledat a ztotožnit 433 lidí, původně vnitrem neuznaných. Chybělo jen 19 dalších k tomu, aby se Janeček po složitém přepočtu dostal přes hranici 50.000 uznaných podporovatelů. Výsledná chybovost v kontrolních vzorcích promítnutá do celé petice nakonec vedla soud k závěru, že kandidaturu Janečka platně podpořilo 49.920 občanů.

V Janečkových petičních arších bylo podle soudce Iva Pospíšila na první pohled mnoho smyšlených údajů, údajů o neexistujících osobách, žijících na neexistujících adresách. Objevily se také celé petiční archy, na kterých nešlo ztotožnit ani jednoho člověka. "Takových archů se v petici navrhovatele nacházejí desítky," stojí v rozhodnutí.

U Diviše ovšem uznání 34 nesprávně vyřazených podpisů vedlo ke změně původního rozhodnutí vnitra. Těsně přesáhl hranici 50.000 podpisů. Soud poukázal na elementární chyby ministerstva, zpravidla způsobené nesprávným automatickým rozpoznáváním textu, které prováděl počítačový program. "Toto pochybení pak zcela nepochopitelně neopravil při manuální kontrole ani operátor," řekl soudce Radan Malík.

Podle soudu je registrační proces pro volbu prezidenta negativně ovlivněný současnou právní úpravou, systém sběru a ověřování podpisů je prý těžko udržitelný a politici by měli zvážit jeho změnu.

Správní soud obdržel k registračnímu procesu pro prezidentskou volbu 13 podnětů, dneškem jsou už všechny vyřízené.

Dále kandidují bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Janeček a Rohanová se kvůli kandidatuře obrátí na Ústavní soud

Podnikatel Karel Janeček a Denisa Rohanová se kvůli tomu, že nemohou kandidovat na funkci prezidenta, obrátí na Ústavní soud. Po dnešním verdiktu Nejvyššího správního soudu to řekli v televizi CNN Prima News. Podnikatel Karel Diviš, kterého soud do volby připustil, verdikt uvítal.

NSS dnes oznámil, že zrušil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně Diviše neregistrovalo kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo. V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Janečkův podnět soud zamítl. Kandidátů na prezidenta tak zůstává devět, pouze Rohanovou nahradí Diviš.

Rohanová nečekala, že jí soud svým rozhodnutím ze seznamu kandidátů vyřadí, řekla. "Půjdeme cestou Ústavního soudu, protože jsem přesvědčena o tom, že pravda je na naší straně," řekla. Blíž verdikt nechtěla komentovat, protože zatím neviděla jeho podrobné odůvodnění. "Alespoň v mém případě se k soudu nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek," podotkla jen.

U Rohanové problém spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, a to ještě před vyhlášením voleb. Zákon sice takový postup výslovně nezapovídá, přesto však podle NSS není možný.

Na Ústavní soud se chce obrátit také Janeček. "My samozřejmě podáme odvolání k Ústavnímu soudu," řekl. Zásadní problém podle něj je ten, že jsou nefér a špatně nastavená pravidla. "Práce ministerstva (vnitra) nebyla v pořádku," uvedl.

Janečkovi soud sice uznal několik stovek podpisů, které vnitro původně nezapočítalo, ani tak se ale nedostal přes hranici 50.000 občanských podpisů vyžadovaných pro kandidaturu na Hrad. V jeho petičních arších bylo podle soudce Iva Pospíšila na první pohled mnoho smyšlených údajů, údajů o neexistujících osobách, žijících na neexistujících adresách.

Diviš v televizi CNN Prima News řekl, že má radost z toho, že se ukázalo, že v Česku funguje nezávislá justice. Soud podle něj přijal argumenty, že ministerstvo vnitra nepracovalo při ověřování podpisů na kandidátních listinách v souladu s danou metodikou. "Pokud by soud i rozhodl jinak, tak bychom asi šli k Ústavnímu soudu," uvedl.

U Diviše uznání některých mylně vyřazených podpisů vedlo ke změně původního rozhodnutí vnitra. Těsně přesáhl hranici 50.000 podpisů. Soud poukázal na elementární chyby ministerstva, zpravidla způsobené nesprávným automatickým rozpoznáváním textu, které prováděl počítačový program. "Toto pochybení pak zcela nepochopitelně neopravil při manuální kontrole ani operátor," řekl soudce Radan Malík.

Témata: prezidentské volby 2023 Nejvyšší správní soud Denisa Rohanová Karel Diviš Karel Janeček