Markéta Pekarová Adamová: Havel symbolizuje boj za svobodu, musíme podporovat demokracii i jinde

Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil

Autor: ČTK

6. prosince 2022 20:52

Laureátem letošního ročníku Ceny občanské společnosti Východního partnerství se stala ukrajinská občanská společnost jako celek. Cena byla udělena při příležitosti 14. zasedání fóra občanské společnosti zemí Východního partnerství, které se uskutečnilo v Poslanecké sněmovně. Markéta Pekarová Adamová při této příležitosti uvedla, že základní ideou partnerství je podle ní to, že spojuje národy, které sdílí hodnoty svobody a demokracie, které byly vždy součástí širšího evropského prostoru a které se podílely na bohatství kontinentu.

Projekt Východního partnerství slouží ke sbližování EU se státy východní Evropy a Kavkazu. Konkrétně mezi dané země patří Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina.

Pekarová Adamová v projevu zmínila, že státy Východního partnerství jsou často považovány za ty, které chce Západ zahrnout do své takzvané sféry vlivu. Podle šéfky Sněmovny jde ale o nesprávnou interpretaci. Základní ideou partnerství je podle ní to, že spojuje národy, které sdílí hodnoty svobody a demokracie, které byly vždy součástí širšího evropského prostoru a které se podílely na bohatství kontinentu.

Občanská společnost v zemích Východního partnerství si podle Pekarové Adamové zaslouží uznání za to, že demokratické a proevropské ambice států nikdy nepolevily. Předsedkyně dolní komory Parlamentu zmínila také ruskou agresi vůči Ukrajině. Občanská společnost a politické vedení podle ní dokázalo mobilizovat veřejnou podporu Ukrajině.

Pekarová Adamová uvedla, že Česko má svoji historickou zkušenost s bojem za svobodu a demokracii, kterou symbolizuje bývalý prezident Václav Havel, a proto má povinnost podporovat demokratické hodnoty v jiných zemích. To také je jedním z cílů českého předsednictví v Radě Evropské unie a musí to pokračovat i po něm, míní.

Předsedkyně Sněmovny také jako historický moment označila to, že Ukrajina a Moldavsko získaly status kandidátské země pro vstup do EU a Gruzie dostala svoji evropskou perspektivu. Nesmí to tím ale skončit, míní Pekarová Adamová. Evropská rodina podle ní musí být vždy otevřena těm, kteří jsou připraveni respektovat základní hodnoty svobody a demokracie.

Témata: Markéta Pekarová Adamová