Babiš je v nejnovějším průzkumu první, na Pavla se navíc dotáhla Nerudová

Andrej Babiš

Autor: ČTK

2. prosince 2022 12:45

První kolo prezidentské volby by v listopadu podle modelu agentury Ipsos vyhrál předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 29,7 procenta. O druhé místo by bojovali generál Petr Pavel se ziskem 25,3 procenta a ekonomka Danuše Nerudová s 25 procenty. Výsledky listopadového průzkumu agentura dnes poskytla ČTK.

Proti jejímu říjnovému průzkumu Babiš v preferencích předstihl Pavla a vedle bývalého premiéra si od října polepšila také Nerudová, která se dostala v preferencích těsně za Pavla.

Pavla by v listopadu v porovnání s předchozím měsícem volilo v prvním kole prezidentské volby o 2,6 procenta lidí méně. Naopak Babiš by získal proti říjnu o 6,4 procenta více hlasů a Nerudová o 8,1 procenta.

Za touto trojicí v listopadovém modelu skončili stejně jako v říjnu senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Fišer by měl 6,4 procenta hlasů a Hilšer 4,2 procenta. Za nimi by následovali prezidentští kandidáti Jaroslav Bašta s 3,6 procenta, Josef Středula s 3,1 procenta, Denisa Rohanová s 1,5 procenta a Tomáš Zima s 1,2 procenta hlasů.

V potaz je nutné vzít statistickou odchylku, která je v rozmezí plus minus tři procentní body u kandidátů s velkou podporou a v rozmezí až plus minus 0,9 bodu u kandidátů s malou podporou.

Podle agentury Ipsos by předpokládaná volební účast u prvního kola prezidentských voleb byla 70 procent, ale polovina voličů stále nemá zcela jasno o tom, koho bude v prvním kole volit.

Výzkum agentura provedla mezi 25. až 28. listopadem mezi tisícovkou lidí starších 18 let.

Témata: prezidentské volby 2023 průzkumy Andrej Babiš Petr Pavel Danuše Nerudová