Seznam kandidátů na prezidenta se ještě může rozšířit. Kdo si stěžuje u soudu?

Karel Janeček

Autor: ČTK

1. prosince 2022 9:56

Nejvyšší správní soud (NSS) obdržel v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta 13 podnětů. Na soud se obrátilo pět kandidátů, které ministerstvo vnitra do voleb nepustilo, jde o podnikatele Karla Diviše a Karla Janečka, dále o Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka. Dále soud obdržel návrh na zrušení registrace Denisy Rohanové.

Podala jej skupina senátorů, kteří pro prezidentskou volbu podpořili Marka Hilšera. Souhrnnou informaci zveřejnil NSS na webu.

Lhůta pro zpochybnění registrace či neregistrace konkrétních kandidátů vypršela dnes v 16:00. NSS musí rozhodnout do 15 dnů, nejzazším termínem je podle informací na webu soudu 15. prosinec.

Podatelna NSS obdržela také několik e-mailových podání od uživatele "fantom98", za kterými je podle tiskové zprávy soudu zřejmě nezaregistrovaná kandidátka Terezie Holovská. Navrhuje zrušení registrace kandidátů Rohanové, Tomáše Zimy, Pavla Fischera a Josefa Středuly. Protože však e-maily nebyly elektronicky podepsány, soud k nim nebude přihlížet.

Vnitro minulý pátek k volbám připustilo devět kandidátů včetně hlavních favoritů. Odmítlo 12 kandidátních listin, zejména kvůli nedostatku podpisů na podporu své nominace. Jednoho dalšího uchazeče ministerstvo odmítlo pro pozdní přihlášení.

Divišovi vnitro započítalo 49.884 podpisů z 63.210, Janečkovi 48.091 ze 74.208. Pro zaregistrování přihlášky bylo potřeba minimálně 50.000 platných podpisů.

Aktivista Zítko z Kadaně tvrdil, že předložil minimálně požadovaných 50.000 podpisů. Po překontrolování petičních listin mu jich vnitro uznalo jen 15.589. Do voleb nepustilo ani Hladíka z Neratovic a Hrančíka z Olomouce, jenž se chtěl prezidentských voleb účastnit už v roce 2018.

Sedmičlenný volební senát NSS s předsedou Tomášem Langáškem se sešel už dnes, bezprostředně po vypršení lhůty k podání návrhů. Protože má na přezkoumání rozhodnutí vnitra jen 15 dní, začal bezodkladně činit nezbytné procesní úkony. Obesílá účastníky řízení, žádá ministerstvo vnitra o spisový materiál. Účastníky řízení vyzval, aby ve vlastním zájmu sledovali úřední desku.

O Hrad se podle dosud platných registračních rozhodnutí utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Fischer (nezávislý) a Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Rohanová, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Zima.

Rohanovou ministerstvo zaregistrovalo i přesto, že podala přihlášku s podpisy poslanců minulé Sněmovny. Šlo navíc také o zákonodárce politických stran, které už v současné Sněmovně nejsou zastoupeny.

Témata: prezidentské volby 2023 Nejvyšší správní soud Karel Janeček Denisa Rohanová