TI: Babiš dál ovládá Agrofert. Je to lež! zlobí se premiér

Sídlo Agrofertu

Autor: ČTK, stars24.cz

19. června 2018 23:18

Premiér Andrej Babiš stále ovládá holding Agrofert. Tvrdí to organizace Transparency International s odkazem na slovenský registr partnerů veřejného sektoru. Babiš novinářům řekl, že je to nesmysl a že Agrofert už dávno převedl do svěřeneckých fondů.

Registr, na který se Transparency International (TI) odkazuje, zmiňuje Babiše jako "konečného uživatele výhod". U sousedů se tak označují fyzické osoby, které ovládají nebo kontrolují činnost firem. Podle organizace to v českém překladu znamená skutečného majitele.

Českého premiéra přitom za konečného uživatele výhod označila sama právní kancelář zastupující Agrofert. Podle nich je Babiš zakladatelem svěřeneckých fondů, které holding vlastní a spravují, a zároveň v pozici "obmyšleného", tedy toho, v jehož prospěch fond činí.

Podle TI to znamená, že Babiš i nadále Agrofert ovládá a nevyřešil se tím problém se střetem zájmů a dotační politikou. Holding totiž stále funguje tak, aby přinášel zisk "konečnému uživateli výhod", kterým je právě designovaný premiér.

"Vzhledem k tomu, že se Evropský parlament již dříve usnesl, že by firmy vlastněné politiky neměly získávat dotace, naskýtá se otázka, zda by se neměla znovu přezkoumat způsobilost celého holdingu Agrofert v čerpání veřejných financí," uvedl ředitel české TI David Ondráčka.

Předseda hnutí ANO na tiskové konferenci po jednání vlády zprávu organizace odmítl jako nesmysl. "Já jsem odešel z Agrofertu v roce 2014 a podle lex Babiš jsem se zbavil Agrofertu. Zachoval jsem se podle zákona, takže to není pravda. Agrofert neovládám, odešel jsem a také jsem ho odevzdal do svěřenských fondů," řekl. 

Podle TI ale Babiš záměrně zaměňuje dva právní termíny. "Konečný uživatel výhod" není ovládající osobou, jak to premiér prezentuje. "Pan Babiš je konečným uživatelem z toho důvodu, že je zakladatelem svěřenských fondů, v nich jsou vloženy akcie Agrofertu, a zároveň takzvaným beneficientem těchto fondů," píše organizace.

Témata: Andrej Babiš Agrofert transparency international