Tragédie v rodině Tomia Okamury!

Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2018 22:33

Rodinu politika a předsedy SPD Tomia Okamury zasáhla tragédie. Jemu a jeho dvěma bratrům Hayatovi a Osamovi zemřel otec Matsuo Okamura. Překvapivě na to ale neupozornil Tomio.

Informaci o úmrtí v rodině zveřejnil Tomiův bratr Hayato, který na facebooku uvedl, že si pobyt v Japonsku kvůli vážném stavu jeho otce o týden prodloužil. "A bylo to dobře, protože tatínek dnes odpoledne zemřel a já i nejmladší bratr Osamu jsme mu mohli být přitom zcela nablízku, drželi jsme ho za ruce," uvedl.

Matsuo Okamura pocházel z početné venkovské rodiny, z horské oblasti prefektury Niigata, která leží při Japonském moři na západě středního Honšú. Oblast je známá velkým množstvím sněhu v zimě, pěstováním rýže, o níž se říká, že je nejlepší v zemi, a také dobrým saké.

Tomiův a Hayatův otec byl čtvrtý ze šesti sourozenců a jeho maminka, babička bratrů, se dožila požehnaného věku 99 let. "Našemu tatínkovi byl v době horšící se nemoci velkou oporou jeho o 2 roky mladší bratr Matsugoró, s nímž měl už od dětství zvlášť blízký vztah," popisuje Hayato.

"Strýček Matsugoró - věřící buddhista - nás syny poprosil, abychom mu podle starého zvyku darovali po kremaci tatínkovu ,,bunkotsu" (,,oddělenou kost"). Vezme si tak svého bratra v malé urně s sebou domů do jeho rodných hor. Strýc mi řekl, že až umře on, dají jeho děti jeho a tatínkovy kosti do hrobu společně, aby mohli zůstat spolu," dodal.

Následně uvedl, že Matsuo se jako jediný ze sourozenců už téměř před šedesáti lety vydal v 18 letech studovat do hlavního města. Vystudoval v Tokiu univerzitu a jako doktorand sociologie pak pobýval uprostřed 60. let také v Evropě.

"S naší maminkou Helenou si nejprve začal psát (papírové) dopisy v angličtině. Když pak tatínek přijel z tehdejšího Západního Německa do Prahy, rodiče se setkali tváří v tvář," uvedl dále.

"Zůstávám v Tokiu ještě několik dní až do tatínkova japonského smutečního obřadu. Později se pak chystáme pochovat urnu s tatínkovým popelem - podle jeho přání - do hrobu na pražském Vinohradském hřbitově, kde už několik let odpočívá naše maminka - životní láska jeho mladých let," uzavřel Hayato.

Témata: Tomio Okamura Hayato Okamura Osamu Okamura