Babiš podle nového průzkumu vede, Pavel má o půl procenta méně

Andrej Babiš

Autor: ČTK

27. listopadu 2022 20:20

V prvním kole prezidentských voleb by v listopadu získal předseda hnutí ANO Andrej Babiš 27 procent, někdejší vysoký představitel armády Petr Pavel 26,5 procenta a bývalá rektorka Danuše Nerudová 23,5 procenta. Ukázal to volební model společností Data Collect a Kantar CZ, jehož výsledky dnes zveřejnila Česká televize (ČT). Další z kandidátů nepřekročili hranici šesti procent.

Jiná je situace u takzvaného volebního potenciálu, což je podíl lidí, kteří volbu daného kandidáta zvažují. Z tohoto pohledu má Pavel 37,5 procenta, Nerudová 34,5 procenta a Babiš 33,5 procenta.

Z dalších kandidátů by podle volebního modelu získal 5,5 procenta senátor Pavel Fischer, čtyři procenta další senátor Marek Hilšer stejně jako odborový předák Josef Středula. Podnikateli Karlu Janečkovi, kterého ministerstvo vnitra do voleb nezaregistrovalo, volební model přisoudil 2,5 procenta.

Volební potenciál má Fischer 16 procent, Hilšer 11 procent, Středula devět procent a Janeček 5,5 procenta. Průzkum společnosti Data Collect a Kantar CZ provedly mezi 14. a 23. listopadem u 1238 respondentů. Statistická chyba se pohybuje od 0,5 do 2,8 procentního bodu, uvedla ČT.

Těsný rozdíl mezi Babišem a Pavlem byl také v říjnovém volebním modelu agentury Median. Pavel by podle něj získal v prvním kole prezidentských voleb 22,5 procenta hlasů, Babiš 22 procent a Nerudová 15 procent. Median se lidí dotazoval ještě před potvrzením Babišovy kandidatury.

Ministerstvo vnitra v pátek do voleb zaregistrovalo devět uchazečů, přihlášky dalších 12 odmítlo. O Hrad se vedle Babiše, Fischera, Hilšera, Nerudové, Pavla a Středuly utkají poslanec SPD Jaroslav Bašta, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a bývalý rektor Tomáš Zima. Janeček a další podnikatelé Tomáš Březina a Karel Diviš, kterým ministerstvo vnitra neuznalo část podpisů voličů, a neměli jich tak potřebných 50.000, ohlásili, že se obrátí s odvoláním na Nejvyšší správní soud.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku.

Témata: prezidentské volby 2023 Andrej Babiš Petr Pavel Danuše Nerudová průzkumy