Vystrčil a Pekarová zavítali na Národní třídu. Co lidem vzkázali?

Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

17. listopadu 2022 17:17

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se dnes společně s dalšími členy zákonodárného sboru zúčastnili oslav 33. výročí listopadových událostí roku 1989. U pamětní desky na Národní třídě v 10 hodin položili květiny a zapálili svíčky.

Z vedení Senátu se pietního aktu zúčastnili také 1. místopředseda Jiří Drahoš a místopředsedové Jiří Oberfalzer a Tomáš Czernin. Vedení Poslanecké sněmovny reprezentovala též 1. místopředsedkyně Věra Kovářová, místopředsedkyně Olga Richterová a místopředseda Jan Skopeček.

"Každoročně si 17. listopad připomínáme jako Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva. Velmi bych si přál, abychom letos možná více než obvykle vzali dnešní den nejen jako vzpomínku, ale také jako varování, výzvu a inspiraci. Uzavření českých vysokých škol a popravy studentských vůdců nacisty v listopadu 1939 a obrovský, spontánní a nesmírně silný a odvážný projev touhy po svobodě a demokracii v listopadu 1989 jsou události, které musí navždy zůstat součástí naší historické paměti. V čele s mladými lidmi, se studenty jsme dokázali, že jsme statečný a svobodomyslný národ, který umí v těžkých chvílích držet při sobě. Tak na to nezapomínejme!" komentoval u příležitosti státního svátku předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil.

"83 a 33 let nás dnes dělí od dvou zásadních momentů našich novodobých dějin. V obou případech v nich hráli klíčovou roli studenti. 17. listopadu 1939 došlo k brutální represi odbojných studentů zločinným nacistickým režimem. V přelomových listopadových událostech roku 1989 pak studenti sehráli nezastupitelnou úlohu při zhroucení komunistické diktatury. Nezapomeňme však ani na to, že Sametová revoluce by nebyla úspěšná, kdyby se nezdařil odsun okupačních vojsk. Ta se po 23 letech podařilo z tehdejšího Československa vyprovodit až v roce 1991. Teprve pak jsme si mohli zcela oddechnout a naplno zakoušet život ve svobodě. Žádná země nemůže být plně svobodná, dokud ji okupují cizí vojska," uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Miloš Vystrčil (ODS)