Petr Fiala oznámil dohodu se Slovenskem. Jak budou země postupovat proti migraci?

Petr Fiala

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. listopadu 2022 16:58

Česko i Slovensko už řadu týdnů trápí migrační vlna po trase z Balkánu, vláda premiéra Petra Fialy zavedla na společné hranici kontroly. To se nelíbí našim východním sousedům. Obě země se přesto snaží nadále spolupracovat na řešení situace.

Fiala v Praze ve čtvrtek jednal se slovenským protějškem Eduardem Hegerem. Dnes uvedl, že se shodli na hledání společného řešení stávající migrační krize. V čem by mělo spočívat?

"Je potřeba lépe chránit vnější hranice EU – společně se Slovenskem budeme na evropské úrovni požadovat větší zapojení ostatních zemí právě do ochrany vnějších hranic," napsal premiér na Twitteru.

Oba státy se také domluvily, že jejich policejní sbory budou koordinovat činnost na společné hranici. "Je důležité hranici zprůchodnit pro občany ČR a Slovenska, aby byla doprava mezi našimi zeměmi plynulejší," zdůraznil předseda ODS.

"Chceme situaci zklidnit a dočasné kontroly co nejdříve zrušit – k tomu je potřeba zmírnit migrační tok ze zemí západního Balkánu a na tom budeme společně pracovat," dodal Fiala. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Slovensko Policie ČR migrace