Petr Pavel je v čele boje o Hrad. Babiš zaostává především v případném druhém kole

Generál Petr Pavel

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. listopadu 2022 9:18

Petr Pavel má aktuálně nakročeno k tomu, že se stane dalším českým prezidentem. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median by zvítězil v prvním i případném druhém kole, pokud by jeho soupeřem v něm byl Andrej Babiš (ANO).

Model vznikal ještě před zásadním momentem, kterým bylo potvrzení kandidatury expremiéra Andreje Babiše. Dotazování probíhalo do 31. října.

Předseda hnutí ANO je i v tomto šetření na druhém místě, na vedoucího Petra Pavla ztrácí se ziskem rovných 22 % půl procentního bodu. V případném přímém souboji obou kandidátů ve druhém kole by zvítězil Pavel poměrem 59:41. 

Generál si vede nejlépe i v otázce potenciálu, který činí 34 %. Babiš má zase největší volební jádro (12 %). Průzkum naznačuje, že do souboje mezi nimi se může vložit snad už jen Danuše Nerudová, která si v preferencích polepšila na 15 % a má volební potenciál ještě o osm bodů vyšší. 

Další uchazeči o Hrad se už drží v pozadí. Senátor Pavel Fischer dosahuje na 7,5 %, o půl procenta méně má odborový předák Josef Středula. Další člen horní parlamentní komory Marek Hilšer by si získal 4,5 procenta voličů. 

Témata: prezident čr průzkumy Petr Pavel Andrej Babiš Danuše Nerudová