Sněmovní boj o EET. Zrušení, nebo zamítnutí? Politici se přou

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. října 2022 10:40

Velké emoce provázely včerejší jednání Poslanecké sněmovny, zákonodárci se totiž zabývali zrušením elektronické evidence tržeb (EET). Fialova vláda se ho vytyčila jako jeden ze svých úkolů.

Elektronická evidence tržeb byla v Česku zavedena především z iniciativy hnutí ANO v roce 2016, obchodníci jejím prostřednictvím posílají údaje o každé transakci státu. 

Především strany sdružené ve Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, šly do loňských sněmovních voleb se slibem, že ji zruší a uleví tak podnikatelům. Občanští demokraté se tak výsledkem úterního jednání pochlubili na sociálních sítích.

"Konec nesmyslného EET prošel ve Sněmovně druhým čtením a jsme tak o další krok blíž k definitivnímu zrušení!" napsala ODS na twitteru. Nesouhlas dal naopak najevo bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Podle nynějšího místopředsedy Sněmovny považují zrušení evidence za nesmysl i některé podnikatelské svazy. "Přesto ji vláda zruší. Důvod? Jde o vlajkovou loď ANO. Aneb když političtí bafuňáři ztratí kontakt s reálným světem," napsal. 

"Ano, pamatujeme se. Vybavení 18 nemocnic nebo 140 škol a školek, nebo 280 km modernizovaných železnic, nebo 900 dětských hřišť, nebo 2700 špičkových hasičských aut. Škoda, že nic z toho není k nalezení," reagoval Jan Skopeček (ODS), ekonomický expert strany. 

Témata: Poslanecká sněmovna elektronická evidence tržeb