EU se sjela na summit do Prahy. Země podpořily Ukrajinu, hledaly řešení energetické krize

Evropští politici přicházejí na Pražský hrad na neformální summit EU. (7.10.2022)

Autor: ČTK

7. října 2022 11:00 | Aktualizováno: 7. října 2022 18:50

Řešením vysokých cen energií a další pomocí Ukrajině ve válce s Ruskem se dnes na neformálním summitu v Praze zabývali premiéři a prezidenti zemí Evropské unie. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny. Ministerský předseda též navrhoval uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy tak, aby se snížila jejich cena, jež má na ceny tepla a elektřiny vliv.

Země EU také podle předsedy Evropské rady Charlese Michela opětovně vyjádřily plnou finanční, humanitární, vojenskou i politickou podporu Ukrajině.

Podle Fialy je rovněž nutné hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat z jednotlivých státních rozpočtů. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová uvedla, že unijní exekutiva bude mít připravené detailnější návrhy opatření proti rostoucím cenám energií v následujících týdnech. Představí je členským státům před řádným unijním summitem v Bruselu, který se koná 20. a 21. října.

Lídři EU dnes jednali také o možnosti zastropovat velkoobchodní ceny plynu. Ke stanovení maximální ceny se přiklánějí země jako Polsko, Francie, Itálie či Španělsko. Německo spolu s Nizozemskem či severskými státy se zatím staví proti s obavami, že by strop zásadně narušil fungování trhu a mohl způsobit nedostatek plynu.

Polský premiér Mateusz Morawiecki s kolegy hovořil i o možnosti, podle něhož by mohl evropský blok na podporu občanů ohrožených vysokými cenami energií využít část peněz, které zmrazil ruským oligarchům a dalším subjektům v rámci sankcí. Podle něj jde až o 350 miliard eur (8,5 bilionu korun).

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona mají lídři unijních zemí 27 různých způsobů, jak bojovat s drahými energiemi. V Praze se podle něj státníci shodli na dalším společném postupu, který bude stát na garancích a půjčkách a nikoliv na národních subvencích.

Podporu Ukrajině země EU vyjádřily při příležitosti vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ve videoprojevu k lídrům EU požádal o další dodávky zbraní a munice. Na summitu se také diskutovalo o rekonstrukci Ukrajiny, na kterou bude nutné hledat další finanční zdroje.

Unijní země také budou pokračovat ve výcviku ukrajinských sil. Francouzský prezident Macron též oznámil plán na založení kolektivního fondu s prvotním vkladem 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), ze kterého bude moci Ukrajina nakupovat přímo od výrobců zbraně a vybavení. Částka by se podle Macrona časem mohla zvýšit.

Podle německého kancléře Olafa Scholze se na konci listopadu uskuteční v Berlíně jednání organizované Německem a šéfkou EK von der Leyenovou, které se bude věnovat novým možnostem podpory při obnově Ukrajiny.

Scholz zároveň vyjádřil naději, že se na summitu podařilo odstranit nepochopení ohledně plánu německé vlády na zmírnění dopadů vysokých cen energií v objemu 200 miliard eur (téměř pět bilionů korun). Podle kritiků by mohl znevýhodnit ostatní země EU. Kancléř program znovu obhajoval a zdůraznil, že podobné balíčky přijaly i jiné země, jmenovitě Itálie, Francie, Španělsko či Nizozemsko.

Lídři evropských států opouštějí Prahu po dvou dnech. Ve čtvrtek se sešli v širším formátu při premiérovém zasedání Evropského politického společenství (EPC), kterého se kromě zemí EU zúčastnilo dalších 17 států. Nový formát má umožnit neformální diskusi bez potřeby přijímat společné deklarace a zlepšit kontakty mezi lídry bez ohledu na to, zda jsou jejich země členy EU. Příští summit EPC se uskuteční v Moldavsku.

Premiér Fiala považuje oba pražské summity za povedené a za reklamu pro Českou republiku. Doufá, že jednání budou mít konkrétní dopady. Šéf Evropské rady Michel poděkoval za vřelé přijetí v Praze a skvělou organizaci. Také von der Leyenová označila přijetí v české metropoli za skvělé, líbilo se jí i prostředí Pražského hradu.

Témata: summit EU v Praze (7.10.2022) Energetika Ukrajina EU