Kandidáti na prezidenta: Spolu vidí tři adepty, vládní strany je nepřímo podpořily

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. října 2022 13:39

Vládní koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dnes po dlouhém napínání oznámila svůj postup směrem k lednové prezidentské volbě. Vlastního kandidáta do boje nepostaví, strany se rozhodly nepřímo podpořit trojici osobností.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že trojice stran cítí odpovědnost za to, aby nedošlo k nástupu populistických a extremistických sil do klíčových státních funkcí, včetně té prezidentské. 

"Velmi pečlivě jsme naslouchali našim členům a voličům. Z průzkumů a debat víme, že ti v tuto chvíli preferují tři kandidáty, kteří oznámili svoji kandidaturu," napsal na twitteru.

V abecedním pořadí jde o senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla, který patří k favoritům podle dosavadních průzkumů.

"Jsme si vědomi určitých problémů a negativ, které se s těmito osobnostmi pojí, ale jsme přesvědčeni, že všichni tři kandidáti můžou vykonávat funkci prezidenta v souladu se základními hodnotami, které zastávají politické strany koalice Spolu," dodal Fiala. 

Témata: (ODS KDU-ČSL TOP 09) Spolu Petr Fiala (ODS) Pavel Fischer Danuše Nerudová Petr Pavel