Zvrat ve vládě: Anna Hubáčková končí v pozici ministryně

Anna Hubáčková

Autor: ČTK

3. října 2022 18:47

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Jako jejího nástupce nominovalo širší vedení strany místopředsedu Petra Hladíka, o němž už se mluvilo jako o kandidátovi minulý tok.

O změně informoval po jednání lidovců předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka. O nominaci už hovořil s premiérem Petrem Fialou (ODS). V úterý chce Jurečka telefonicky informovat prezidenta Miloše Zemana, přeje si, aby se s nominantem setkal. Uvedl, že by to bylo možné zvládnout v příštím týdnu.

Hubáčková na tiskové konferenci uvedla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence. Poděkovala zat o, že mohla KDU-ČSL ve vládě stejně jako v Senátu reprezentovat. Prezident zmínil Hubáčkovou nedávno mezi šesti ministry, které by na místě Fialy vyměnil.

Hladík měl možnost stát se ministrem životního prostředí před rokem při sestavování kabinetu po sněmovních volbách, ale rozhodl se zůstat v Brně, kde zastával post primátorčina náměstka.

Témata: Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí