Výsledky voleb 2022 už jsou oficiální. Jak dopadly?

Volby, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. září 2022 14:30

Podzimní volby jsou minulostí, jejich výsledky už jsou ve Sbírce zákonů. Senátory si budou lidé v části země ale vybírat ještě zítra a pozítří.

Výsledky voleb se objevily ve Sbírce zákonů v úterý 27. září, tedy den před státním svátkem. Zápis je zaznamenán v aplikaci ministerstva vnitra. 

Po celé České republice se v pátek 23. a sobotu 24. září konaly komunální volby, ve třetině obvodů si lidé vybírali také senátory. Tam, kde žádný z kandidátů nezískal v prvním kole více než 50 procent hlasů, se bude o nadcházejícím víkendu opět volit.

K prvnímu kolu senátních voleb přišlo 42,65 procenta voličů, k obecním 46,07 procenta. V komunále byli nejúspěšnější nezávislí kandidáti, obsadili více než 47 tisíc křesel. 

Ze stran si prvenství přes ztrátu čtyř stovek mandátů udrželi lidovci před ODS, třetí byla hnutí STAN a SLK. O část zastupitelů přišly všechny vládní strany. největší porážku utrpěly ČSSD a KSČM. Těžily z toho nejen sdružení nezávislých kandidátů, ale částečně i opoziční hnutí ANO a hlavně SPD, která počet zastupitelů ztrojnásobila zhruba na 500.

Témata: Volby