Volby 2022: Vznikají první koalice! Vítěznou Spolu vyšoupli, Bartoš a Rakušan museli zasáhnout!

Ivan Bartoš (Piráti)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. září 2022 14:40 | Aktualizováno: 25. září 2022 19:02

Volby jsou za námi a ve městech se rozjelo tvrdé povolební vyjednávání o nových koalicích. Co do počtu krajských měst vyhrálo hnutí ANO, které jich má ze 13 rovnou osm. Vyostřená atmosféra je nyní v Plzni, kde se ANO dohodlo s Piráty a STAN a s podporou dvou zastupitelů za SPD chtějí složit koalici a vyšoupnout tak vítězné Spolu. Jinde naopak jednání probíhají v poklidu.

Praha

Na pražském magistrátu se dnes poprvé při povolebním vyjednávání sešli zástupci Prahy Sobě, Pirátů a hnutí STAN. "K posunu v jednání nedošlo, ale určitě jsme připraveni nadále jednat," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu lídr Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Komunální volby v metropoli vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) před ANO. Piráti vedení dosluhujícím primátorem Zdeňkem Hřibem skončili třetí, Praha Sobě skončila čtvrtá, pátý STAN a šestá SPD.

"Stále si za Prahu Sobě myslíme, že je třeba vytvořit vyjednávací blok STAN, Praha Sobě a Piráti. To je jediná šance, jak splnit naše předvolební sliby a vytvořit koalici, která nebude závislá na hlasech zastupitelů spojených s kauzou Dozimetr, stíhaných a ověnčených kauzami," řekl Čižinský.

Při povolebním vyjednání a případném sestavování koalice nebude Praha Sobě jednat s hnutím ANO a SPD. "Vnímáme symboliku Prahy a vzít ANO do koalice je něco, jako kdyby premiér Petr Fiala (ODS) dal Andreji Babišovi (ANO) jedno ministerstvo. To je pro nás před prezidentskými volbami naprosto nepřijatelné," řekl Čižinský. O možnosti jednat s SPD podle jeho slov nemá smysl vůbec ani hovořit.

Lídr koalice Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ČTK řekl, že Spolu chce jednat na půdorysu vládní spolupráce, tedy s Piráty a STAN. Se zástupci starostů by se podle Svobody měl vyjednávací tým Spolu sejít dnes večer a s Piráty v pondělí.

Pražané dali podle Svobody svým hlasem najevo, že "se chtějí vrátit k profesionálnímu řízení města. Mockrát jim děkuji za důvěru, kterou v nás vložili. Nezklameme ji," řekl. Prioritou prý je sestavit novou městskou radu. Přestože ODS v roce 2018 vyhrála volby, skončila spolu s ANO v uplynulém období v opozici, když koalici sestavili Piráti, Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) a Praha Sobě. V 65členném zastupitelstvu měla koalice 39 hlasů.

Brno

Vítězná ODS s TOP 09 v Brně zahájí v pondělí jednání o koalici. Bude jednat se všemi a podle volebního výsledku začne s hnutím ANO, v úterý bude následovat KDU-ČSL se STAN. Další dny se setká se zástupci ostatních stran, které se dostaly do zastupitelstva. Rozhodnutí udělá po jednání se všemi subjekty, a to nejspíš příští víkend. Novinářům to dnes řekla jednička kandidátky a primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nevylučuje vznik žádné koalice.

Vaňková neřekla, jakou spolupráci preferuje. Uvedla však, že nevylučuje možnost pokračování nynější koalice, vznik koalice na vládním půdorysu nebo vznik koalice s ANO. Nepreferuje koalici s SPD, nicméně i s hnutím se chce bavit o případné možnosti, zda může v současné situaci v případné spolupráci s něčím přispět.

Brno vede v současnosti koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Ve vládě je koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se STAN a Piráty. Vaňková dnes se zástupci všech stran, které se dostaly do zastupitelstva, krátce jednala. "Říkala jsem už před volbami, že bych se ráda potkala se všemi. Vzájemně jsme si pogratulovali a já jsem jim předestřela myšlenku o dalším vyjednávání se všemi postupně podle výsledku voleb," uvedla Vaňková.

Lídr hnutí ANO v Brně René Černý považuje výsledek hnutí v komunálních volbách v moravské metropoli za dobrý. ANO sice vyhrálo před čtyřmi i osmi lety a nyní bylo druhé za ODS s TOP 09, přesto to Černý považuje za úspěch. ČTK řekl, že ještě před rokem a půl brněnská organizace ANO vůbec neexistovala. Tehdy ji zrušil předseda ANO Andrej Babiš kvůli korupční kauze Stoka. Černý chce o spolupráci jednat se všemi lídry subjektů, které se dostaly do zastupitelstva.

Ostrava

Zatím na jediný sporný bod narazili v koaličním vyjednávání v Ostravě zástupci vítězného hnutí ANO a koalice Spolu. Šlo o to, zda má Městská nemocnice Ostrava (MNO) zůstat v majetku města, nebo zda ji má město převést na kraj. I na tom se už ale vyjednávací týmy shodly, a nic tak nebrání v dalších jednáních s potenciálními koaličními partnery, kterými mohou být Piráti, případně hnutí Ostravak. Novinářům to po dnešním jednání řekli lídr ANO a současný primátor Tomáš Macura a lídr Spolu Jan Dohnal.

ANO v zastupitelstvu, které má 55 členů, získalo 21 mandátů. Druhé Spolu má devět mandátů, třetí Ostravak bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD má sedm mandátů, čtyři zastupitele bude mít STAN a Piráti a KSČM po tři mandáty. Dosud město vedla koalice, v níž ANO, které v předešlých volbách rovněž vyhrálo s 21 mandáty, jsou Piráti, ODS a lidovci.

Plzeň

Lídr vítězného Spolu v Plzni David Šlouf míní, že vznikající koalice ve volbách druhého ANO, Pirátů a STAN byla domluvená předem. Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL komunální volby v Plzni vyhrálo, skončí ale v opozici. ANO, Piráti a STAN po sečtení hlasů oznámili, že mají 23 křesel v 47členném zastupitelstvu a že ANO získalo dva další zastupitele za SPD. Hned po komunálních volbách podepsali lídři ANO, Pirátů a STAN memorandum. Lídr ANO Roman Zarzycký, který by se měl stát primátorem, už v noci spekulace o předem domluvené koalici odmítl.

"Jenom čekali ANO, Piráti a STAN), kolik (mandátů) budou muset dokoupit z SPD. S tím se těžko bojuje, k tomu není co říct," řekl dnes ČTK o vznikající koalici David Šlouf z ODS, jednička na kandidátce Spolu. Koalice Spolu po poledni vyzvala zástupce Pirátů a STAN k jednání o budoucím uspořádání a koaliční spolupráci na plzeňské radnici.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ale postavil proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně. Chce využít kontrolní mechanismy v pirátské straně, uvedl dnes na twitteru. O věci také jednal s předsedou STAN Vítem Rakušanem, doplnil.

Bartoš uvedl, že má s ustavovanou koalicí v Plzni osobně velký problém. "U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití," dodal.

České Budějovice

Českobudějovická ODS, která vyhrála volby ve městě, vylučuje spolupráci s SPD. O případné nové koalici chce začít vyjednávat v neděli, řekli zástupci strany novinářům. ODS získá podle předběžných výsledků po přepočtu 16 mandátů v 45členném zastupitelstvu.

"Pokud se mě ptáte na koaliční partnery, tak výsledek SPD mě skutečně mrzí," uvedla Dagmar Škodová Parmová, která vedla českobudějovickou ODS do komunálních voleb. SPD se poprvé dostala do českobudějovického zastupitelstva. Podle předsedy jihočeské ODS Martina Kuby, by nepřipadal v úvahu pro stranu ještě jeden partner. "Jde o KSČM, která ale s největší pravděpodobností v zastupitelstvu nebude," uvedl Kuba před sečtením všech volebních hlasů.

Škodová Parmová by se jako lídr vítězné strany mohla stát první primátorkou v historii města. Kvůli tomu je ochotná opustit o pozici děkanky ekonomické fakulty Jihočeské univerzity. "Je to pro mě nová výzva. Fakultě se daří, takže se mi bude dobře předávat následovníkovi a s plnou vervou se pustím do eventuální pozice primátorky," řekla.

Karlovy Vary

Hnutí ANO, které vyhrálo komunální volby v Karlových Varech, začalo dnes jednat o vzniku koalice ve městě. Jako první přišlo na řadu hnutí Karlovaráci, které skončilo ve volbách na druhém místě. Dnes chce ANO jednat ještě s koalicí Spolu. Jde o strany, které tvořily koalici v Karlových Varech v posledních čtyřech letech. Na této platformě by vítězové chtěli začít sestavovat koalici, řekla dnes ČTK primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

"Dnes jsme začali jednat s Karlovaráky a pozvaní jsou ještě zástupci Spolu. V pondělí bychom pak chtěli jednat i s dalšími stranami. Chtěli bychom mít jasno zřejmě během úterka," řekla ČTK primátorka, která by chtěla v této funkci zůstat. Snadnému vyjednávání pomáhá i to, že ani po letošních komunálních volbách se síly v zastupitelstvu příliš nezměnily a všechny tři strany dosavadní koalice v zastupitelstvu zůstaly. Podle náměstka primátorky Tomáše Trtka (ANO) chce ANO oslovit i další strany a teprve pak se rozhodnout o konečné podobě koalice.

Podle Pfeffer Ferklové by sice bylo možné vytvořit většinu v zastupitelstvu spojením jen dvou stran, ANO ale dává přednost širší koalici s větší podporou v zastupitelstvu. Prioritně však chce navázat na dosavadní spolupráci s Karlovaráky a ODS, která letos kandidovala v koalici Spolu.

Ústí nad Labem

Hnutí ANO 2011, kterévyhrálo komunální volby v Ústí nad Labem, chce podle současného primátora a lídra kandidátky Petra Nedvědického vyjednávat o koalici se všemi uskupeními v budoucím zastupitelstvu. Ve volebním štábu druhého hnutí PRO! Ústí panuje mírné zklamání. Zatím podle lídra kandidátky Richarda Loskota nelze říct, s kým by mohlo hnutí vyjednávat.

ANO si naplánovalo na neděli poradu, vyjednávání o koalici začne podle Nedvědického v pondělí. "Oslovíme v pořadí od nejsilnějšího klubu k tomu nejslabšímu," řekl. Výsledky voleb podle něj odrážejí vztah voličů k celostátní politice.

Pro Ústecké fórum občanů jsou letošní volby velkým zklamáním. Uvedli to na svých facebookových stránkách. "Pro nás je to velké zklamání. Na Ústí dopadlo bohužel v plné síle heslo parlamentních opozičních stran, ANO plus SPD, a to, že 'jde o referendum o vládě'. To se evidentně propsalo do výsledku voleb i v našem městě," napsali zástupci hnutí. Svým voličům slíbili, že ať už skončí v opozici či v koalici, budou prosazovat programové priority.

Liberec

V Liberci dnes vítězní Starostové pro Liberecký kraj pokračují ve vyjednávání o nové koalici. Pokračování koalice s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je ale málo pravděpodobné, řekla ČTK Šárka Prachařová, lídryně kandidátky ANO. Starostové dnes vyjednávají s ODS, schůzku mají domluvenou také s uskupením Liberec otevřený lidem (LOL), potvrdil na dotaz ČTK lídr kandidátky LOL Jaromír Baxa.

Volby ve stotisícovém Liberci vyhráli Starostové pro Liberecký kraj a získali 12 z 39 mandátů v zastupitelstvu. I když si proti minulým volbám pohoršili a ztratili čtyři mandáty, jsou v zastupitelstvu nejsilnější. Těsně za nimi skončilo ANO, které má 11 zastupitelů. Na třetím místě je LOL se šesti mandáty, čtyři získala SPD stejně jako ODS, dva zástupce budou mít Piráti. Spolupráci s SPD ale lídr Starostů, primátor Jaroslav Zámečník už v sobotu odmítl.

"My jsme se se Starosty sešli ještě v sobotu večer, od té doby ne. Pan Zámečník ráno jasně řekl, že chce jít bez ANO," řekla Prachařová. Hnutí podle ní jedná i s dalšími subjekty, které se do zastupitelstva v krajském městě dostaly. "Ale zatím je to spíš takové oťukávání, čekají na výsledky jednání se Starosty. Byli jsme nakloněni pokračování koalice, protože by tam byla pohodlná většina a dost se jí povedlo, ale to bylo rázně Starosty odmítnuto. Zatím to nevzdávám, ale jsme připraveni jít i do opozice," dodala.

Hradec Králové

V Hradci Králové by mohla vzniknout pětikoalice složená z koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Představitelé těchto stran se již večer sešli. ČTK to řekl lídr kandidátky ODS Miroslav Hloušek. Utvoření pětikoalice, která by měla v zastupitelstvu 21 ze 37 křesel, je podle něj jednou z realistických variant uspořádání. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončilo ve volbách jasně vítězné hnutí ANO a SPD.

"Je to koalice, kterou bereme jako velice realistickou," řekl Hloušek. Strany by spolu podle něj měly v příštím týdnu vést další jednání, na nichž by si představily své náměty, které se budou týkat programových priorit i představ o personálním obsazení vedení radnice. "Zatím jsme udělali hrubé seznámení. Teď máme několik dnů na přípravu," uvedl Hloušek.

Pardubice

Hnutí ANO, které zvítězilo v nynějších obecních volbách v Pardubicích, jedná o dvou podobách možné magistrátní koalice. První variantou je užší spolupráce se stranami, s kterými dosud v podobné sestavě radnici vedlo. Druhou možností je širší koalice, řekl ČTK lídr ANO a náměstek primátora Jan Nadrchal. Jednání podle něj poběží dnes i v pondělí a věří, že se dokážou v brzké době rozumně domluvit.

První variantou koalice na magistrátu by tedy mohlo být ANO, Žijeme Pardubice a Spolu. Pod hlavičkou Žijeme Pardubice kandidovala ČSSD spolu s dalšími uskupeními. V rámci Spolu kandidovala ODS. Jak ČSSD, tak ODS v minulém volebním období tvořily městskou radu s dalšími subjekty. Tato koalice by dala dohromady 25 mandátů v 39členném zastupitelstvu.

ANO ale také uvažuje o spojení ještě se čtyřmi zastupiteli Společně pro Pardubice. "Zajistilo by nám (to) velmi pohodlnou většinu a širokou koalici. Samozřejmě se naskýtá otázka, jak rozdělit gesce, kdo bude mít uvolněné radní," řekl Nadrchal. "Zatím jsme nejednali s nikým jiným, ale je ve hře, že oslovíme i Piráty," dodal.

Jihlava

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

"My teď se všemi jednáme a pak uvidíme," řekl Ryška ČTK. Dnes zástupci této kandidátky mluvili i s hnutím ANO.

"Proběhlo pár zdvořilostních rozhovorů a základních návštěv, ale posun nevidím žádný," uvedl Popelka k výsledku prvního dne po sečtení volebních výsledků.

Olomouc

V Olomouci dnes ráno začalo povolební vyjednávání o nové koalici na magistrátu. Vítězné hnutí ANO dopoledne usedlo k jednacímu stolu se zástupci koalice Spolu. Do pozdního odpoledne naplánovalo ANO další čtyři jednání se zástupci dalších politických stran a hnutí, jejichž kandidáti usednou v novém zastupitelstvu. ČTK to dnes řekl důvěryhodný zdroj, který je obeznámen s průběhem jednání o vytvoření radniční koalice.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo SPOLU s deseti mandáty. Třetí koalice ProOlomouc a Pirátů bude mít osm zastupitelů. Čtvrtá SPD a Trikolora má pět mandátů, čtyři zastupitele budou mít na pátém místě spOLečně. Šestý je STAN se dvěma mandáty. Podle informací ČTK už skončila dopolední diskuse ANO se zástupci koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Odpoledne jsou v hodinových intervalech naplánována ještě další čtyři jednání s ostatními účastníky komunálních voleb, kteří získali mandáty v zastupitelstvu.

Vítězné ANO jde do jednání s požadavkem na křeslo primátora. "Myslím si, že získaný mandát nám celkem logicky takovou vyjednávací pozici dává. Není to žádná nadřazenost nebo arogance, která by plynula z volebního výsledku. Rádi bychom zúročili získaný výsledek i v pozici primátora," řekl v sobotu večer ČTK lídr ANO a nynější primátor Miroslav Žbánek.

Zlín

Ve Zlíně by mohla vzniknout koalice vítězného hnutí ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů. Subjekty mají většinu, v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají 27 křesel. S dalšími subjekty budou o koalici jednat společně, v pondělí by měli jednat se zástupci hnutí STAN, které bylo v končícím volebním období s ANO, ODS, KDU-ČSL a Piráty v koalici. Zatímco primátor a lídr ANO Jiří Korec dnes ČTK řekl, že otázka zapojení STAN do koalice je ještě otevřená, podle lídra ODS Tomáše Goláně k tomu není důvod.

"Máme 27 mandátů z 41, to je poměrně silné. Nevidím vůbec žádný důvod, proč bychom k tomu měli STAN brát. Samozřejmě si s nimi promluvíme, mají tři mandáty, zeptáme se jich, co nabízí, co by si představovali. Ale myslím, že není reálné, že by s námi šli do koalice," řekl dnes ČTK Goláň. Podle něj jde o názor celého trojbloku.

Témata: Volby kraje Hnutí ANO ODS Ivan Bartoš (Piráti)