V senátních volbách zvítězilo hnutí ANO

Volby, ilustrační foto

Autor: ČTK

24. září 2022 22:09

Vítězem prvního kola senátních voleb je opoziční hnutí ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09, poraženým hnutí STAN. Premiérové zastoupení ve finále, které bude za týden, bude mít podle propočtu ČTK hnutí SPD. Vládní strany si bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní komoře udrží.

Hnutí ANO mělo po sečtení devíti desetin senátních okrsků šanci přidat dalších 17 senátorů k Ladislavu Václavcovi na Bruntálsku, který podle propočtu ČTK mandát obhájil. Podobně KDU-ČSL získala senátora v osobě Petra Fialy na Orlickoústecku a dalších šest může obhájit. ODS má ve hře devět finalistů, TOP 09 čtyři. Při minulých volbách před šesti lety v obvodech, kde se volí i nyní, mělo ANO jako tehdejší vládní strana 14 finalistů, z nichž se prosadili jen tři.

Klub Starostů obhajoval šest křesel, má ale jen tři finalisty včetně Aleny Dernerové (SD-SN) na Mostecku. Neprosadili se místopředseda horní komory Jan Horník nebo předseda klubu Petr Holeček. Nejvíce křesel obhajovala lidovecká frakce, a to sedm z 12. Bude mít šanci tento počet těsně udržet. Klub ODS a TOP 09 obhajuje pět z 27 křesel včetně místa předsedy frakce Zdeňka Nytry (ODS) a místopředsedy Tomáše Czernina (TOP 09). Bez ohledu na výsledek voleb budou mít tyto kluby v jednaosmdesátičlenné horní komoře 45 členů.

Devítičlenný klub ProRegion, v němž jsou senátoři ANO a ČSSD, obhajuje šest křesel. Má šanci tento počet navýšit, přestože předseda frakce Jaroslav Větrovský (dosud za ANO, nově za Jihočechy 2012) a Jiří Dušek (dosud za ANO, nově za ODS) se prosadili proti zástupcům ANO. ČSSD zřejmě dosáhne na obhajobu jednoho křesla. Klub Senátor 21 a Pirátů obhajuje dvě ze sedmi míst. Ve finále bude mít zřejmě tři adepty.

Klub ODS a TOP 09 má s minimálně 22 senátory nejnadějnější vyhlídky na to, že zůstane i po volbách nejpočetnější frakcí s právem opět nominovat předsedu horní komory. Šanci zůstat v čele Senátu má Miloš Vystrčil (ODS), který stejně jako Jiří Oberfalzer (ODS) a Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů patří mezi finalisty. Jsou mezi nimi rovněž herec Tomáš Töpfer (za ODS) a pravděpodobně i kardiochirurg Jan Pirk (navržen TOP 09) a pražská radní Hana Kordová Marvanová (navržena ODS).

Za ANO zůstal soupeřem Nytry (ODS) na Ostravsku bývalý rychnovský senátor a právník Miroslav Antl (dříve za ČSSD, nyní za hnutí ANO). Na Jihlavsku je Vystrčilovou vyzyvatelkou Jana Nagyová, dříve Mayerová, která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda.

Na Plzeňsku naopak do finále opět neprošel žokej Josef Váňa, který se před šesti lety neprosadil na Karlovarsku proti Horníkovi. Tentokrát podlehl mimo jiné bývalé ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové. Určitým překvapením voleb je finálová účast kandidátky SPD Evy Chromcové na Karlovarsku a Jany Zwyrtek Hamplové (za Nezávislé) na Kroměřížsku, která těsně předstihla předsedkyni lidoveckého klubu Šárku Jelínkovou. Mezi finalisty je i mostecký primátor Jan Paparega.

K prvnímu kolu senátních voleb, které se konalo souběžně s obecními volbami, přišlo podle dosavadních výsledků 42,46 procenta voličů. Byla by to druhá nejvyšší účast v historii, podobný počet voličů přišel k prvnímu kolu i v roce 1998.

Témata: Senát ČR Hnutí ANO ODS Volby