Volby: Hnutí ANO ovládlo většinu krajských měst. Byli zvoleni tři noví senátoři

Volby, ilustrační foto

Autor: Libor Novák, stars24.cz, ČTK

24. září 2022 14:00 | Aktualizováno: 24. září 2022 23:59

Lidovci vedli ze stran kandidujících samostatně před ODS a STAN v obecních volbách i po sečtení hlasů z devíti desetin okrsků. Následovalo hnutí ANO, které předstihlo ČSSD, na šestém místě figurovala KSČM. Nejvíce zastupitelských křesel získala jako obvykle nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. V 9 ze 13 krajských měst ale vede hnutí ANO. Česko má také tři nové senátory. Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů za volební obvod Ústí nad Orlicí Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj), stejně jako Ladislav Václavec (ANO), který bude senátorem ve volebním obvodu Bruntál a Jiří Růžička (TOP 09) za Prahu 6. Průběh voleb jsme sledovali v on-line reportáži.

Sčítání hlasů a výsledky komunálních voleb v jednotlivých obcích a městech můžete sledovat v přehledných grafech ZDE. Výsledky senátních voleb jsou k dispozici ZDE.

23:59 - Dnešní on-line přenos z výsledků komunálních a senátních voleb končí. Konečné výsledky a první povolební vyjednávání o koalicích budeme v on-line reportáži sledovat i v neděli.

23:54 - Komunální volby v Praze podle propočtu ČTK vyhrálo uskupení Spolu pro Prahu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Na druhém místě bude pravděpodobně hnutí ANO a třetí Piráti. Voličská účast dosáhne přibližně 43,48 procenta. Vyplývá to z dosavadních výsledků sčítání komunálních voleb na www.volby.cz.

23:21 - Ekonomka Jana Nagyová, která je obžalována v kauze Čapí hnízdo, by v případě zvolení do Senátu nechtěla využít imunitu, která je s mandátem spojená. V případě zvolení požádá o zbavení imunity, řekla ČTK Nagyová, která se za ANO dostala do finále senátních voleb na Jihlavsku. Podle platných pravidel by ale o vydání Nagyové k trestnímu stíhání musel požádat soud.

23:07 - Ve více než dvacítce z 35 pražských tzv. malých městských částí, které nejsou číslované, ale mají název, mají místní obyvatelé jasno, kdo bude v následujícím volebním období v zastupitelstvu. Ve velké části z nich však kandidovalo pouze jediné politické uskupení. V některých městských částech, kde jich kandidovalo více, pak jeden ze subjektů získal většinu. 

22:44 - Podle kandidáta Spolu na pražského primátora Bohuslava Svobody se už zítra začne přinejmenším uvnitř této volební koalice jednat o dalším postupu. Jiří Pospíšil (TOP 09) pak zdůraznil úspěchy kandidátů do Senátu v hlavním městě. Svoboda na tiskové konferenci připustil spolupráci s Piráty, kteří vedli Prahu v posledních čtyřech letech.

22:36 - Piráti budou usilovat o místo ve vedení hlavního města Prahy. Zda získají křeslo primátora, bude předmětem povolebních jednání, která začnou v neděli. Na tiskové konferenci to řekl současný primátor Zdeněk Hřib. Po sečtení zhruba 75 procent hlasů v Praze jsou Piráti třetí se zhruba 18 procenty hlasů. Vede uskupení Spolu pro Prahu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, druhé je ANO.

22:15 - Vítězem prvního kola senátních voleb je opoziční hnutí ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09, poraženým hnutí STAN. Vládní strany si bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní komoře udrží. Hnutí ANO mělo po sečtení devíti desetin senátních okrsků šanci přidat dalších 17 senátorů k Ladislavu Václavcovi na Bruntálsku, který podle propočtu ČTK mandát obhájil. Podobně KDU-ČSL získala senátora v osobě Petra Fialy na Orlickoústecku a dalších šest může obhájit. ODS má ve hře devět finalistů, TOP 09 čtyři. Klub Starostů obhajoval šest křesel, má ale jen tři finalisty včetně Aleny Dernerové (SD-SN) na Mostecku. Neprosadili se místopředseda horní komory Jan Horník nebo předseda klubu Petr Holeček. Nejvíce křesel obhajovala lidovecká frakce, a to sedm z 12. Bude mít šanci tento počet těsně udržet. Klub ODS a TOP 09 obhajuje pět z 27 křesel včetně místa předsedy frakce Zdeňka Nytry (ODS) a místopředsedy Tomáše Czernina (TOP 09). Bez ohledu na výsledek voleb budou mít tyto kluby v jednaosmdesátičlenné horní komoře 45 členů.

22:04 - Ve štábu koalice Spolu se i po 22. hodině objevují nové tváře. Přijeli úspěšní kandidáti ze senátních voleb Jan Pirk a Jiří Růžička.

21:56 - Ve většině statutárních měst vyhrálo letošní obecní volby opoziční hnutí ANO. Ze 13 krajských měst má hnutí někdejšího premiéra Andreje Babiše jisté vítězství v sedmi z nich, v dalších dvou k vítězství pravděpodobně míří - v Plzni spolu s nezávislými. Ve zbylých čtyřech krajských městech uspěly, či patrně uspějí vládní strany. V Praze vede koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, v Brně koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a KDU-ČSL. V Českých Budějovicích zvítězila ODS. Vyplývá to z údajů na volebním serveru a výpočtů ČTK.

21:49 - Výsledek opozičního hnutí ANO je za očekáváním, řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka i s ohledem na pokračující úpadek ČSSD a KSČM. Fiala také zopakoval, že koalice Spolu do konce září prozradí, koho podpoří v lednové prezidentské volbě.

21:37 - Fiala také v odpovědi na dotaz během tiskové konference potvrdil i jménem dalších dvou stranických předsedů, že spolupráce koalice Spolu složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 bude pokračovat i po těchto volbách. Podle Fialy je zatím na zevrubnou analýzu výsledků brzy. "Mám ale pocit, že to úspěch je," konstatoval předseda vlády.

21:32 - Premiér Petr Fiala označil v úvodu tiskové konference předvolební kampaň za jednu z nejvyhrocenějších v historii. Poděkoval voličům za hlasy pro ODS i koalici Spolu, v jejímž rámci občanští demokraté také kandidovali.

20:57 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Hodonín podle propočtů ČTK postoupily Ladislava Brančíková (ANO) a Eva Rajchmanová (KDU-ČSL). Ředitelka Centra služeb pro seniory Kyjov Brančíková má nyní 27,72 procenta hlasů, druhá Rajchmanová, starostka Dolních Bojanovic, má 27,68 procenta hlasů.

20:50 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Nový Jičín podle propočtů ČTK postoupili Jaromír Radkovský (ANO) a Ivana Váňová (KDU-ČSL). Radkovský má nyní 28,71 procenta hlasů, druhá Váňová má 21,37 procenta hlasů. 

20:36 - Lidovci vedli ze stran kandidujících samostatně před ODS a STAN v obecních volbách i po sečtení hlasů z devíti desetin okrsků. Následovalo hnutí ANO, které předstihlo ČSSD, na šestém místě figurovala KSČM. Vyplývá to z dnešních údajů na volebním serveru. Nejvíce zastupitelských křesel získala jako obvykle nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. V 9 ze 13 krajských měst ale vede hnutí ANO.

20:24 - Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je vděčný voličům, že neuvěřili tomu, co o něm v předvolební kampani říkal především předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Hlasy voličů ho dnes poslaly do druhého kola senátních voleb v obvodu Jihlava. Očekává, že agresivní ze strany hnutí ANO bude i kampaň před druhých kolem voleb. Utká se v něm s kandidátkou hnutí ANO Janou Nagyovou.

20:16 - Komunální volby v Ostravě vyhraje podle propočtu ČTK stejně jako před čtyřmi lety hnutí ANO 2011. Na druhém místě bude pravděpodobně SPOLU. Voličská účast dosáhne přibližně 32,80 procenta.

20:15 - Komunální volby v Olomouci vyhraje podle propočtu ČTK hnutí ANO 2011. Na druhém místě bude pravděpodobně SPOLU. Voličská účast dosáhne přibližně 39,18 procenta. 

20:12 - Komunální volby v Hradci Králové podle propočtu ČTK vyhrálo znovu hnutí ANO. Na druhém místě bude pravděpodobně koalice HDK a TOP 09. 

20:10 - Komunální volby ve Zlíně podle propočtu ČTK vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě bude pravděpodobně Zlín 21. Voličská účast dosáhne přibližně 41,85 procenta.

20:07 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Pardubice podle propočtů ČTK postoupili senátorka Miluše Horská (KDU-ČSL) a pardubický primátor Martin Charvát (ANO). Horská má nyní 38,20 procenta hlasů, druhý Charvát má 34,73 procenta hlasů. 

20:04 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město podle propočtů ČTK postoupili herec Tomáš Töpfer (ODS) a lékař Bořek Semrád (ANO). Töpfer má nyní 28,55 procenta hlasů, druhý Semrád získal 26,95 procenta hlasů.

20:02 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Beroun podle propočtů ČTK postoupili senátor Jiří Oberfalzer (ODS) a Janis Sidovský (SEN 21). Oberfalzer má nyní 37,64 procenta hlasů, druhý Sidovský získal 30,27 procenta hlasů.

19:59 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Blansko podle propočtů ČTK postoupili senátorka Jaromíra Vítková (KDU-ČSL) a Antonín Žirovnický (ANO). Vítková má nyní 30,46 procenta hlasů, druhý Žirovnický má 18,25 procenta hlasů.

19:57 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Olomouc podle propočtů ČTK postoupili lékař Milan Brázdil (ANO) a senátor a primář Lumír Kantor (KDU-ČSL). Brázdil má nyní 33,10 procenta hlasů, druhý Kantor má 26 procent hlasů. 

19:55 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Tábor podle propočtu ČTK postoupili lékař Marek Slabý (TOP 09) a senátor Jaroslav Větrovský (Jihočeši 2012). Slabý má nyní 29,32 procenta hlasů, druhý Větrovský má 23,20 procenta hlasů.

19:54 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Jihlava podle propočtů ČTK postoupili předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) a Jana Nagyová (ANO). Vystrčil má nyní 45,59 procenta hlasů, druhá Nagyová má 30,76 procenta hlasů. 

19:51 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kutná Hora podle propočtů ČTK postoupili senátor Jaromír Strnad (ČSSD) a Bohuslav Procházka (KDU-ČSL). Strnad má nyní 31,86 procenta hlasů, druhý Procházka má 19,99 procenta hlasů. 

19:45 - Lidovci budou podle svého předsedy Mariana Jurečky v komunálních volbách zřejmě nejúspěšnější z parlamentních stran. Řekl to novinářům ve volebním štábu koalice Spolu. Pozitivně hodnotí i dosavadní výsledek kandidátů a kandidátek strany do Senátu.

19:39 - Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj), který vyhrál v prvním kole senátní volby v obvodu Ústí nad Orlicí, se chce ve funkci věnovat pomoci svému regionu. Fiala měl jediného protikandidáta, v historii Senátu je čtrnáctým senátorem zvoleným hned v prvním kole.

19:27 - Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš je zatím spokojený s výsledky senátních voleb. Voliči vyslyšeli apely, že by volby mohly být referendem o vládě, řekl novinářům při příchodu do volebního štábu na pražském Chodově. Očekával vyšší účast voličů.

19:15 - Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hodnotí pozitivně dosavadní výsledky své strany v komunálních volbách. „Na 99 procent budeme ze všech parlamentních stran nejúspěšnější, což platilo i v minulosti, takže bychom tuto pozici měli udržet. Jsem za to rád, protože si myslím, že obecně lidé dlouhodobě vykazují vysokou důvěru vůči našim komunálním politikům,“ řekl pro EuroZprávy.cz.

19:07 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Frýdek-Místek podle propočtů ČTK postoupili lékař Zdeněk Matušek (ANO) a náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS). Matušek má nyní 42,87 procenta hlasů, druhý Folwarczny má 30,97 procenta hlasů. 

19:03 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Most podle propočtů ČTK postoupili Jan Paparega (ProMOST) a senátorka Alena Dernerová (SD-SN). Paparega má nyní 31,41 procenta hlasů, druhá Dernerová má 31,36 procenta hlasů. 

19:00 - Senátorem ve volebním obvodu Ústí nad Orlicí bude Petr Fiala (KDU-ČSL). Senátorem ve volebním obvodu Bruntál bude Ladislav Václavec (ANO). Hned v prvním kole získají oba nadpoloviční počet hlasů.  

18:37 - Kandidát opozičního hnutí ANO na pražského primátora Patrik Nacher by považoval za osobní neúspěch, kdyby hnutí v hlavním městě nezískalo alespoň 20 procent hlasů. Řekl to novinářům při příchodu do volebního štábu v pražském Chodově. Průběžně má ANO po sečtení zhruba šesti procent okrsků necelých 19 procent.

18:31 - Po sečtení hlasů ze dvou třetin okrsků vedla v obecních volbách ze stran kandidujících samostatně dál KDU-ČSL před hnutím STAN. Na dalších místech následovaly ODS, ČSSD a KSČM. Vyplývá to z údajů na volebním serveru. Nejvíce zastupitelských křesel získala jako obvykle nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Do výsledků se zatím nepromítaly údaje z velkých měst.

18:25 - V Truhlářské ulici se objevují i tváře pražské ODS, která doufá, že se po letech bude moci opět podílet na vládě v hlavním městě. Dorazila například starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

18:17 - Komunální volby v Karviné, kde žije přes 50.000 obyvatel, ovládla ČSSD. Při sečtení téměř 97 procent hlasů měla podporu více než 50 procent voličů. Současný primátor Jan Wolf, který opět vedl kandidátní listinu sociální demokratů, ČTK řekl, že je z výsledku nadšený. Navzdory vysoké podpoře voličů přesto předpokládá, že strana bude usilovat o sestavení koalice a nebude ve městě vládnout sama.

18:03 - Po sečtení zhruba poloviny okrsků vedlo opoziční hnutí ANO v obecních volbách v devíti ze 13 krajských měst, v Plzni spolu s nezávislými. V Praze vítězili Piráti, v Brně koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice SLK s TOP 09 a KDU-ČSL a v Českých Budějovicích ODS.

18:00 - Kandidáti ANO po sečtení poloviny senátních okrsků byli na prvních dvou postupových místech v 19 obvodech, stejně jako při předchozích volbách před šesti lety. Do druhého kola v obvodu Jičín postoupili dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Na Orlickoústecku pravděpodobně v předčasném finále vyhraje lidovec Petr Fiala nad Stanislavem Ešnerem (ANO). Naopak na Bruntálsku je blízko k obhajobě mandátu v prvním kole Ladislav Václavec (ANO) před kandidátkou KDU-ČSL Pavlou Löwenthalovou. ODS má zatím finalisty v devíti z 27 obvodů a KDU-ČSL v dalších šesti.

17:47 - Za velmi nadějné označil při příchodu do volebního štábu koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) výsledky koalice i občanských demokratů v senátních volbách premiér Petr Fiala (ODS). U komunálních voleb chce s hodnocením počkat na sečtení většího počtu hlasů. Fiala věří tomu, že ODS udrží nejsilnější klub v Senátu a také funkci předsedy komory pro Miloše Vystrčila (ODS).

17:45 - Fiala se po příjezdu do sídla ODS odebral mimo dosah novinářů. Ve štábu koalice SPOLU už ale je i předsedkyně TOP 09 a šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Společně s premiérem dorazil na místo také poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL), zdržuje se zde rovněž kandidát do Senátu Zdeněk Šarapatka.

17:42 - Hradního kancléře Vratislava Mynáře (SPOZ) voliči znovu vyslali do zastupitelstva Osvětiman na Uherskohradišťsku. Pětapadesátiletý Mynář figuroval na druhé pozici vítězné kandidátky nazvané Osvětimany, která v městysu získala 27,06 procenta hlasů. Od voličů Mynář dostal 189 preferenčních hlasů. Více jich získal pouze starosta Aleš Pfeffer (BEZPP), který byl lídrem kandidátky Osvětimany, a to 205. 

17:39 - Policie na Českolipsku má podezření na maření voleb. Jeden z voličů upozornil na otevřený notebook za plentou, policie ho zabavila. Kriminalisté, kteří případ vyšetřují, ve věci zahájili úkony trestního řízení, průběh voleb ale narušen nebyl, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Dagmar Sochorová. 

17:33 - Komunální volby na Moldavě v Krušných horách na Teplicku vyhrálo SPD. Druhá skončila strana Otevřeně k všem. Vyplývá to z údajů na webu Českého statistického úřadu. Policie řeší podnět z Moldavy kvůli údajnému navyšování počtu voličů krátce před hlasováním.

17:29 - Ze stran kandidujících samostatně vedla v obecních volbách po sečtení hlasů z poloviny okrsků stále KDU-ČSL před hnutím STAN. Na dalších místech následovaly ODS, ČSSD a KSČM. Vyplývá to z údajů na volebním serveru. Nejvíce zastupitelských křesel tradičně držela nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Do výsledků se zatím nepromítaly údaje z velkých měst.

17:24 - Do volebního štábu v Truhlářské ulici v Praze dorazil premiér Petr Fiala (ODS). V první řadě poděkoval voličům své strany či koalice SPOLU.

17:15 - Předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan považuje za reálný, i když maximalistický vytyčený cíl získat 3000 obecních zastupitelů. V Praze by považoval za úspěch, kdyby hnutí na magistrátu mohlo vytvořit svůj vlastní zastupitelský klub. Rakušan to dnes řekl novinářům po příchodu do volebního štábu STAN. Hnutí podle něj zatím nijak neztrácí podporu. Obhajobu pěti křesel v senátních volbách označil za náročnou, bez ohledu na výsledek ale poukázal na to, že klub Starostů zůstane stále velký.

17:01 - Lidovci mají ambici posílit po komunálních volbách v českých krajích. České televizi to dnes ve volebním štábu koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) řekl předseda strany Marian Jurečka. Povolební koalice by podle něj měly nejlépe vznikat mezi vládními stranami, tedy mezi Spolu a Piráty se STAN.

Zajímá vás, kdy budou známy výsledky za vaši obec? Inu, závisí to i na tom, kolik v obci žije obyvatel. Zatímco v obcích do 500 obyvatel bylo 50 % okrsků v komunálních volbách 2018 sečteno do 16. hodiny, v městech nad 100 tisíc obyvatel až těsně před 21. hodinou #ČSÚ #volby2022 pic.twitter.com/4czMt5nHL9

— ČSÚ (@statistickyurad) September 24, 2022

16:53 - Ze stran kandidujících samostatně vedla v obecních volbách i po sečtení hlasů z třetiny okrsků KDU-ČSL před STAN. Následovaly ODS, ČSSD a KSČM. Vyplývá to z údajů na volebním serveru. Nejvíce zastupitelských křesel tradičně držela nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Průběžná účast činila zhruba 49,5 procenta.

16:44 - Pro hnutí ANO bude v Praze úspěch, pokud se bude po čtyřech letech v opozici podílet na správě hlavního města. Novinářům to po příchodu do stranického volebního štábu řekl předseda pražského ANO Ondřej Prokop. Případné vyjednávání o koalici v hlavním městě bude na volebním lídrovi Patriku Nacherovi.

16:34 - Obyvatelé Benic jsou v Praze první, kdo ví, kdo jim bude v nadcházejícím volebním období vládnout. Vítězem je stejně jako před čtyřmi lety uskupení Benice-místo pro spokojený život, které bylo jediným, které se v městské části na jihovýchodě metropole k volbám přihlásilo. 

16:21 - "Osm procent bych v Praze považoval za úspěch. Pro nás by to byl historický úspěch, poprvé bychom se dostali do zastupitelstva samostatně," konstatoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a připomněl velké změny na kandidátce, kterou otřásla kauza Dozimetr. Lídrovi Petru Hlaváčkovi podle svých slov věří.

16:18 - Po sečtení hlasů ze čtvrtiny okrsků vedla v obecních volbách ze stran kandidujících samostatně nadále KDU-ČSL před STAN. Vzrostl zisk ODS, která předstihla ČSSD. Nejúspěšnější ale byla jako obyčejně nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Vyplývá to z dnešních údajů na volebním serveru. Do výsledků se dosud nepromítly údaje z velkých měst.

16:13 - Předseda STAN Vít Rakušan už dorazil do volebního štábu na Malostranském náměstí v Praze a právě o magistrátních volbách v hlavním městě při příchodu mluvil s novináři. Za primární cíl považuje, aby se hnutí do pražského zastupitelstva vůbec dostalo.

16:05 - Hnutí ANO mělo po sečtení desetiny okrsků v senátních volbách na postupových místech 17 kandidátů, ODS a KDU-ČSL po sedmi, TOP 09 čtyři adepty. Blízko ke znovuzvolení v prvním kole má předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). V předčasném finále na Orlickoústecku vítězil Petr Fiala (KDU-ČSL) nad Stanislavem Ešnerem (ANO).

16:01 - V Libereckém kraji dnes hlasy odevzdané voliči v obecních volbách sečetli nejrychleji v Chotovicích na Českolipsku a Radčicích na Jablonecku. V obou obcích měli voliči na výběr jen z jediné kandidátky. 

15:55 - Po sečtení desetiny okrsků vedla v obecních volbách ze stran kandidujících samostatně KDU-ČSL před STAN a ČSSD. Za nimi následovaly ODS, KSČM a SPD. Lidé ale jako obyčejně odevzdávali nejvíce hlasů nejrůznějším místním sdružením nezávislých kandidátů. Vyplývá to z dnešních údajů na volebním serveru. Do výsledků se zatím nepromítají údaje z velkých měst.

15:52 - Ve Zlínském kraji byly v komunálních volbách nejrychleji sečteny hlasy odevzdané voliči v obci Janová na Vsetínsku. Výsledky byly zveřejněny před 15:00, tedy zhruba hodinu po uzavření volebních místností. V obci s 618 voliči odevzdalo svůj hlas 224 lidí, volební účast byla 36,41 procenta. V obci s devítičlenným zastupitelstvem byla pouze jedna kandidátka, a to SNK Janová, do zastupitelstva se tak dostalo všech devět jejích kandidátů.

15:45 - V Moravskoslezském kraji byly dnes hlasy odevzdané voliči v komunálních volbách nejrychleji sečteny v obci Pazderna na Frýdecko-Místecku, kde žije zhruba 330 obyvatel. Volební komisi se hlasy podařilo sečíst za necelou hodinu. V obci zvítězilo uskupení SNK obce Pazderna, které jako jediné podalo kandidátní listinu.

15:37 - Komunální volby v Brně by podle průzkumu Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně měla vyhrát ODS s TOP 09 před KDU-ČSL se STAN a třetím hnutím ANO. Vyplývá to z dotazníku, ve kterém odpovědělo asi 2750 odvolivších, řekl ČTK Petr Voda, který vedl výzkumný tým. Jeho členové se ptali voličů, kteří odcházeli z volebních místností. Do brněnského zastupitelstva by se podle průzkumu univerzity mělo dostat ještě uskupení SPD, Trikolora a Moravané, Zelení s Žít Brno, Piráti a také ČSSD.

15:28 - Do volebního štábu Pirátů už dorazil například pražský primátor Zdeněk Hřib. Očekává se i příchod Ivana Bartoše.

15:26 - V Moravskoslezském kraji byly dnes hlasy odevzdané voliči v komunálních volbách nejrychleji sečteny v obci Pazderna na Frýdecko-Místecku, kde žije zhruba 330 obyvatel. Volební komisi se hlasy podařilo sečíst za necelou hodinu. V obci zvítězilo uskupení SNK obce Pazderna, které jako jediné podalo kandidátní listinu.

15:25 - Ve štábu koalice Spolu v Truhlářské ulici je zatím vcelku klid. Na místě už jsou ale například šéf pražské ODS Marek Benda nebo ministr dopravy Martin Kupka.

15:22 - Ve volebním štábu STAN se nadále scházejí především novináři, ale kolem 16. hodiny by měli začít přicházet i politici včetně předsedy hnutí Víta Rakušana, který z komunální politiky vzešel. Do roku 2019 byl starostou středočeského Kolína.

15:09 - V Jihomoravském kraji nejrychleji sečetla hlasy volební komise v obci Kyjovice na Znojemsku. Byla jedna kandidátka nazvaná "Pro obec". Mandát získalo všech sedm kandidátů. Účast byla 36,67 procenta.

15:08 - První sečtené hlasy v komunálních volbách na Vysočině mělo několik obcí na Pelhřimovsku. V nejrychleji sečteném Čížkově byly výsledky voleb známé předem, protože o místo v sedmičlenném zastupitelstvu se ucházelo sedm lidí na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast byla byla přes 66 procent hlasů.

15:06 - Hlasy voličů v letošních obecních volbách v Královéhradeckém kraji nejrychleji sečetli v obci Jahodov na Rychnovsku. Stihli to do 14:30. Voleb se v obci se 77 voliči zúčastnilo 40 lidí, tedy 52 procent. Voliči měli v Jahodově na výběr jednu kandidátku sdružení nezávislých kandidátů. 

15:02 - V Želízech na Mělnicku odstoupili v týdnu před volbami kandidáti, volby zde budou znovu. Obec bude čekat na vypsání nového termínu voleb. Do té doby ji povede dosavadní starosta Milan Zajíček, který už nekandidoval. 

14:53 - První výsledky letošních komunálních voleb byly zveřejněny ve 14:31 z pěti obcí Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje a z Vysočiny. Na volebním webu se objevily z Jarošova nad Nežárkou na Jindřichohradecku, Chobotu na Strakonicku, Hlohovic na Rokycansku, Jahodova na Rychnovsku a Čížkova na Pelhřimovsku.

14:48 - Policie podezřívá z maření voleb muže, jenž podle ní v Mikulášovicích na Děčínsku slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce. Od pátečních 14:00, kdy se otevřely volební místnosti, přijali policisté v Ústeckém kraji 11 podnětů a oznámení, které se týkaly průběhu voleb. Ještě před konáním hlasování přijali šest podnětů. Oznámení se týkala možného kupčení s hlasy, údajného umělého navyšování počtu voličů či výskytu falešného předvolebního letáku. 

14:36 - Ve volebních štábech jednotlivých stran zatím panuje relativní klid. Kromě novinářů se v nich ale začínají scházet i první politici.

14:20 - Oficiálně budou výsledky obecních voleb zveřejněny po pondělním projednání Státní volební komisí pravděpodobně v úterý ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne tak začne ubíhat desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit se stížnostmi na správní soudy. V případě senátních voleb tato lhůta začne až o týden později po senátním finále.

14:14 - O senátorský post usiluje 178 kandidátů, což je v průměru šest až sedm uchazečů na jedno z 27 obsazovaných míst. Svého nového senátora si zvolili na Orlickoústecku, kde zbyli jen dva adepti. Ve zbývajících obvodech se pravděpodobně ve finále znovu utkají dva nejlepší z každého obvodu, tedy 52 kandidátů.

14:05 - Naše redakce má své zástupce v pražském volebním štábu Starostů a nezávislých (STAN) na Malostranském náměstí a ve štábu koalice Spolu. U Starostů zatím panuje klid, na příchod hlavních tváří se čeká. Předseda hnutí Vít Rakušan se nicméně u volební urny nechal slyšet, že doufá v úspěch ve všech krajských městech. Konkrétně v hlavním městě je přitom vládní subjekt zásadně postižen kauzou Dozimetr.

14:04 - Celkové vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran opoziční hnutí ANO, které před čtyřmi lety obdrželo 16,8 procenta hlasů a nejlépe uspělo ve velkých městech. Druhá byla ODS (14,9 procenta hlasů) a třetí Piráti (9,3 procenta). Nejvíce obecních mandátů ovšem tehdy díky zisku v menších městech a na vesnicích získala KDU-ČSL (3654) před hnutími STAN a SLK (dohromady 2749) a ODS (2600). ČSSD před čtyřmi lety získala 1955 zastupitelů, ANO 1684, KSČM 1470. Za TOP 09 bylo zvoleno 454, za Piráty 358 a za SPD 161 zastupitelů. Ve většině velkých měst bude vítězství obhajovat ANO, které obsadilo křesla 14 z 26 primátorů.

14:02 - V letošních obecních volbách odevzdalo hlas nejčastěji kolem 40 procent voličů. Mezi obcemi jsou ale velké rozdíly. Někde se účast blíží dvěma třetinám, jinde není ani desetinová. Mírně menší než v komunálních je často účast ve volbách do třetiny Senátu, zjistila ČTK. 

14:00 - Hlasování v letošních komunálních volbách dnes ve 14:00 skončilo. Lidé si v nich vybrali vedení svých radnic na příští čtyři roky. Souběžně v úvodním kole senátních voleb určili minimálně to, kteří uchazeči se dostali do užšího výběru na 27 míst v Senátu. Úplné výsledky obecních voleb budou známy zřejmě opět až v neděli ráno. Kompletní výsledky senátních voleb by mohly být k dispozici už během noci.

Témata: Volby Komunální volby