Petr Fiala pronesl projev: Nebyl mimořádný, kontruje Babiš. Čekal omluvu lidem

Petr Fiala mimořádně promluvil k národu. (18.9.2022)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. září 2022 11:00

Nedělní mimořádný projev premiéra Petra Fiala nezůstal bez reakce. Velmi kriticky jej zhodnotil bývalý předseda vlády Andrej Babiš. Podle svých slov čekal od Fialy omluvu.

Fiala (ODS) v neděli večer na trojici televizí a veřejnoprávním rozhlasu pronesl mimořádný projev, v němž především řešil aktuální energetickou situaci. Občany mimo jiné vyzval k rozumnému hospodaření s energiemi.

Podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) však řeč jeho nástupce nebyla ničím mimořádná. Stačila by prý obyčejná tisková konference. "To, co jste chtěl lidem říct, by média jistě také odvysílala a týden před volbami by to byl navíc maximálně férový přístup," uvedl na facebooku.

Babiš čekal omluvu lidem, že vláda zaspala, podle jeho slov se ale občané dočkali sebechvály. "Není pravda, že nárůst cen šokoval Evropu až na konci srpna. Většina členských zemí to naopak věděla dávno a byla na to připravená," napsal. 

Fialova vláda podle něj neudělala nic. "Spoléhala na společné evropské řešení a teprve před pár dny, když pochopila, že si bude muset poradit sama, narychlo ušila to národní. A podle toho to také dopadlo. Vaše pomoc pro domácnosti je nedostatečná, pro firmy chaotická a netransparentní, pane premiére," dodal Babiš.

Témata: Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš