Petr Fiala ostře: Babiš se cítí být důležitějším než král. O čem bude projev?

Petr Fiala a Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. září 2022 14:20

Petr Fiala (ODS) ještě před nedělním mimořádným projevem rázně vystoupil na obranu své osoby poté, co se stal terčem kritiky opozice. V sobotním facebookovém příspěvku se ostře opřel především do svého předchůdce ve funkci premiéra Andreje Babiše (ANO).

Fiala reagoval poté, co ho Babiš označil za zbabělce, protože se s ním prý bojí jít do debaty. Konkrétně jde o chystaný nedělní pořad TV Prima, v němž vzhledem k okolnostem zrušil účast. Ve stejnou chvíli totiž probíhá v Buckinghamském paláci akce před pondělním pohřbem královny Alžběty II. 

"Chápu, že se Andrej Babiš cítí být důležitějším než král. Určitě by na mém místě ignoroval zájmy České republiky a šel by raději diskutovat s Tomiem Okamurou na Primu. A králi by asi poslal SMS nebo by mu rovnou brnknul. Má přeci na každého číslo," napsal premiér.

Zdůraznil také, že do duelů s Babišem nehodlá chodit, dokud ten nepotvrdí, že nebude kandidovat na prezidenta. "Nehodlám totiž být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně," vysvětlil předseda ODS.

Fiala reagoval i na kritiku nedělního mimořádného projevu. Především jde o výtku, že ho mohl udělat až po volbách. "Hlavní rozhodnutí ohledně zastropování cen probíhala tento týden, v pondělí na vládě a v pátek v Poslanecké sněmovně. Ale to pan Babiš moc dobře ví. A pamatuje si i to, kdy v době covidu dělal projevy on," poznamenal.

Podle premiéra je důležité všechny složité aspekty energetické situace v České republice vysvětlovat. "A právě o tom bude i můj nedělní projev. Ať se to Andreji Babišovi líbí nebo ne. Ať mne uráží nebo kolem toho šíří nepravdy. Jsem zvyklý a nijak mi to nebrání pracovat tak, jak si myslím, že to je nejlepší pro naši republiku," dodal. 

Témata: Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Energetika Královna Alžběta II.