Petr Fiala: Premiér v neděli mimořádně promluví k národu

Petr Fiala

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. září 2022 16:50 | Aktualizováno: 16. září 2022 17:24

Hlavní televizní kanály a Český rozhlas odvysílají v neděli ve 20:05 mimořádný projev premiéra Petra Fialy (ODS). Mluvčí vlády Václav Smolka ČTK řekl, že řeč se bude týkat aktuálních kroků vlády v energetické krizi a výhledu na zimu. Zástupci opozičních hnutí ANO a SPD ve Sněmovně označili premiérovo vystoupení za zneužití funkce předsedy vlády před obecními a senátními volbami, které budou zkraje příštího víkendu.

O mimořádném projevu informoval na webu Úřad vlády. Lidé ho budou moci sledovat na České televizi, TV Nova a FTV Prima a poslouchat na vlnách Českého rozhlasu v neděli 18. září od 20:05. 

Fiala nejspíš zmíní státní pomoc s dopady energetické krize, jeho kabinet ji totiž na dvou jednáních během probíhajícího týdne schválil pro lidi, respektive domácnosti, i firmy. 

Vláda se rozhodla zastropovat cenu silové elektřiny na 6 Kč/kWh a cenu plynu na 3 Kč/kWh pro domácnosti, živnostníky a podnikatele z řad maloodběratelů. 

Ve středu pak představila plán pomoci pro velkoodběratele energií. Firmy budou moci od 1. listopadu čerpat podporu v celkové výši 30 miliard korun v rámci dočasného krizového rámce. 

Bývalý předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) označil Fialův projev za "hrubé zneužití funkce premiéra". Podle Vondráčka pro mimořádné vystoupení předsedy vlády není důvod. "Neděje se nic mimořádného kromě toho, že to vláda mimořádně nezvládá," řekl Vondráček. Projev premiéra je podle něj "v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní a v rozporu s principem rovného přístupu k veřejnoprávním médiím". Postupně třikrát vyzval Fialu, aby projev přednesl až po volbách.

Podobně poslanec SPD Jan Hrnčíř uvedl, že ministerský předseda "zneužil svou funkci pro politickou propagaci." Žádal, aby premiér stejný prostor vyjednal i pro opozici, což požadoval i Vondráček. Exministr životního prostředí Richard Brabec dodal, že projev je "nepovolená podpora a berlička, kterou koalice použije".

Témata: Petr Fiala (ODS)