Kandidáti na prezidenta: Generál Petr Pavel oficiálně potvrdil kandidaturu

Petr Pavel (vpravo)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. září 2022 13:36

Dlouho očekávaná kandidatura na prezidenta je konečně realitou. Generál Petr Pavel dnes oficiálně potvrdil, že bude usilovat o post hlavy státu v lednových volbách. Podle průzkumů je největším favoritem na vítězství.

"Vraťme Česku řád a klid. Jsem připraven a jdu do toho!" Těmito slovy dnes definitivně oznámil svou kandidaturu na prezidenta Petr Pavel, bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a někdejší předseda vojenského výboru NATO.

"Není mi jedno, jaká Česká republika bude. Jak se tady bude žít nám všem, našim dětem a vnoučatům. Budu dále sloužit naší zemi tak, jak jsem to dělal celý život," dodal na facebooku. 

V červencovém modelu agentury Median se Pavel umístil na druhém místě pro případné první kolo, když o čtyři a půl procentního bodu zaostal za expremiérem Andrejem Babišem (ANO), který by získal 25,5 % hlasů. 

Případné druhé kolo, které by rozhodlo o tom, kdo usedne na Pražském hradě, by ale jasně patřilo Pavlovi se ziskem 59,5 % hlasů. Čtvrtina respondentů výzkumu ovšem uvedla, že si není jistá, koho a zda vůbec by v druhém kole volila. 

Témata: Petr Pavel prezident čr