Padne Rakušan, nebo vláda? Babiš chce hlasování o nedůvěře, moc šancí ale nemá

Vít Rakušan (STAN)

Autor: ČTK

14. srpna 2022 10:57

Pokud premiér Petr Fiala (ODS) neodvolá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli kontaktům nynějšího šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem, vyvolá opoziční hnutí ANO v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Napsal to předseda ANO Andrej Babiš v komentáři, který uveřejnila Mladá fronta DNES.

Rakušan Radiožurnálu řekl, že pro své odstoupení z vlády nevidí důvod. Také on vnímá Babišovo vyjádření jako záměr hledat jiná témata, která zakryjí Babišovy vlastní kauzy.

ANO při vypuknutí kauzy údajné korupce v pražském dopravním podniku Dozimetr před letními prázdninami nechtělo hlasování o nedůvěře vládě iniciovat kvůli předsednictví Česka v Evropské unii.

Opakované kontakty s Redlem podle expremiéra diskvalifikují Mlejnka pro funkci v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), Rakušan ho ale přesto odvolat nehodlá. Skončit by proto ve vládě měl vicepremiér a ministr vnitra, míní Babiš.

Ke svržení vlády při hlasování o nedůvěře je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Opoziční ANO a SPD mají ve dvousetčlenné Sněmovně 92 hlasů, vládní koalice občanských demokratů, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN jich má 108. Premiér ministry přímo neodvolává, podle ústavy navrhuje jejich odvolání prezidentovi.

Témata: Vít Rakušan (STAN) Andrej Babiš