Novým ministrem školství byl jmenován právník Vladimír Balaš

Vladimír Balaš

Autor: ČTK, stars24.cz

29. června 2022 18:35 | Aktualizováno: 29. června 2022 18:51

Novým ministrem školství se od července stane poslanec hnutí STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. Do funkce ho dnes na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Balaš střídá v ministerském křesle Petra Gazdíka (STAN), který podal ke konci měsíce rezignaci kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Prezident jeho demisi v pondělí přijal.

Balaš Zemana navštívil už v úterý v Lánech. Po schůzce uvedl, že spolu diskutovali o potřebě modernizace vzdělávání. Zmínil, že mu hlava státu doporučila, aby si doplnil znalosti o regionálním školství. To dnes prezident zopakoval. Poté se zaměřil na začleňování dětí s handicapem do běžných škol, s nímž dlouhodobě nesouhlasí.

"Inkluze zavedla do našeho systému takzvané asistenty, kteří ruší vyučování a působí neorganicky v jakékoliv třídě... Inkluze byla hloupý experiment. Pokud se vám podaří dosáhnout toho, aby se na tomto poli situace změnila, budu rád," řekl prezident. Míní, že handicapované dítě může uspět ve speciální škole, kde "bude v něčem první, bude mít radost ze života". V běžných školách podle hlavy státu pocit úspěchu postižené dítě nezažije, a naopak bude zažívat šikanu.

Balaš v pondělí řekl, že jako ministr by chtěl školství reformovat tak, jak v minulém volebním období začal tehdejší ministr Robert Plaga (za ANO). Za správnou cestu označil posun od memorování k využívání dovedností. Za krátkodobý cíl považuje mimo jiné zajištění více peněz na mzdy nepedagogických pracovníků. Zabývat by se chtěl také nedostatkem míst na středních školách. Za akutní úkol označil začleňování dětí ukrajinských uprchlíků do škol.

Témata: Vladimír Balaš ministerstvo školství