Prezidentské volby mají termín: Generál Pavel favoritem? Řekl, co chce od hlavy státu

Petr Pavel (vpravo)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

27. června 2022 15:20

Češi ode dneška vědí, kdy vyrazí do volebních místností vybírat nástupce Miloše Zemana na Pražském hradě. Podle některých průzkumů má dobře nakročeno generál Petr Pavel. Jak si on představuje ideálního prezidenta?

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes oznámil, že první kolo volby se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna, případné druhé kolo pak v termínu o dva týdny později.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK jsou favority nadále expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel, který by dle modelu zvítězil v jejich souboji ve druhém kole. V něm by jej bylo ochotno volit 49 procent voličů, zatímco Babiše jen 32 procent.

Pavel předminulý týden naznačil, co by od nové hlavy státu očekával. Prezident by podle něj měl především plnit roli mediátora rozdílných názorů a vést ostatní ke společnému postupu.

"Podobnou práci jsem dělal v NATO. Moje práce nebyla říkat národům, co mají dělat, ale přivést 30 států k tomu, že se shodnou. To je princip, který lze převést i do naší politiky," napsal na twitteru. 

Témata: Petr Pavel Volby prezident čr