Česko si zvolí nového prezidenta v lednu, termín oznámil Vystrčil!

Volby, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

27. června 2022 11:35 | Aktualizováno: 27. června 2022 12:25

První kolo voleb prezidenta bude v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna příštího roku. Termín dnes oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Nástupce Miloše Zeman tak bude znám nejpozději o dva týdny později. Případné druhé kolo voleb bude v pátek a v sobotu 27. a 28. ledna.

Vystrčil chce, aby vyhlášení voleb vyšlo ve Sbírce zákonů nejpozději 1. července. Od té chvíle bude kampaň oficiální a všechny náklady na ni se budou započítávat do zákonem stanoveného finančního limitu, tedy 40 milionů korun za první kolo či 50 milionů korun za obě kola voleb.

Právě v této souvislosti se rozhodl předseda Senátu vyhlásit volby už nyní, aby všichni zájemci o úřad hlavy státu měli stejnou startovací čáru. Vystrčil ještě před třemi týdny zvažoval, že by volby vyhlásil až v srpnu. Chce ale, aby volební podmínky byly férové pro všechny adepty na úřad hlavy státu, kteří musejí kandidátní listinu předložit ministerstvu vnitra nejpozději 8. listopadu.

Předseda Senátu podotkl, že někteří zájemci už kandidaturu ohlásili a shánějí podpisy na její podporu, zatímco "někteří jiní politici provozují aktivity, které minimálně nesou znaky kampaně". Reagoval tak zřejmě na počínání předsedy ANO Andreje Babiše. Jeho nejvážnějším soupeřem je z dvou desítek adeptů, kteří kandidaturu ohlásili nebo ji zvažují, někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel. Náklady na kampaň se budou podle Vystrčila od července započítávat i těm, kteří kandidaturu ohlásí později.

Svého kandidáta zatím nepředstavily strany vládní koalice. "Nevím o tom, že by nějaký kandidát za vládní koalici nebo za koalici Spolu byl připraven, nebo měl již nominaci," uvedl Vystrčil. Nepotvrdil ani nevyvrátil, zda sám hodlá kandidovat. "Nejsem si úplně jistý, že je férové z hlediska volební kampaně, abych na tu otázku odpovídal," uvedl.

Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta už začal sbírat odborový předák Josef Středula či ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Ucházet se o nejvyšší ústavní funkci hodlá také lékař a někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podnikatel Tomáš Březina už ohlásil, že získal potřebných 50.000 podpisů pro kandidaturu na prezidenta. Právo nominovat má také minimálně 20 poslanců nebo deset senátorů, kandidátovi musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Volbu prezidenta vyhlašuje předseda Senátu tak, aby se případné druhé kolo volby prezidenta konalo nejpozději 30 dnů před uplynutím volebního období úřadujícího prezidenta. To skončí Zemanovi 8. března. Současný prezident už znovu kandidovat nemůže.

Vystrčilovo rozhodnutí se takřka na den přesně shoduje s termínem předchozích prezidentských voleb v roce 2018. Tehdy se první kolo konalo 12. a 13. ledna, finále mezi Zemanem a bývalým předsedu Akademie věd a nynějším senátorem za STAN Jiřím Drahošem 26. a 27. ledna. Drahoš už znovu na rozdíl od dalších někdejších konkurentů v prezidentské volbě kandidovat nehodlá.

Témata: Volby prezident čr Pražský Hrad Miloš Vystrčil (ODS)