Pravděpodobný nový ministr školství Balaš se setká s Fialou. Premiér na stejné židli seděl

Ministerstvo školství, ilustrační foto.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. června 2022 11:22

Česko bude mít nového ministra školství, první změna v nynější vládě se už nějaký čas chystá. Kandidáta do funkce čeká setkání s premiérem Petrem Fialou, který v minulosti seděl na stejné židli.

Kandidát hnutí Starostové a nezávislí se již zítra má sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS), který sám byl ministrem školství v Nečasově vládě. 

Balaš má v oblasti školství velké zkušenosti. Vybudoval právnickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni, jejíž pozdější kauzy kritizoval. Jako pedagog působí i na Univerzitě Karlově. V minulosti také vedl Ústav státu a práva Akademie věd České republiky. 

Předseda STAN Vít Rakušan jej považuje za vysoce kompetentního kandidáta. "Má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví," uvedl vicepremiér.

Balaš má ve funkci ministra školství nahradit Petra Gazdíka, který skončí k 30. červnu v souvislosti s pražskou kauzou kolem dopravního podniku. 

Témata: ministerstvo školství Petr Fiala (ODS) Starostové a nezávislí (STAN)