Kdo povede ministerstvo školství? Ve hře je například Vladimír Balaš

ministerstvo školství

Autor: ČTK, stars24.cz

24. června 2022 17:53

Petra Gazdíka, který končí k 30. červnu v čele ministerstva školství kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, by mohl nahradit poslanec STAN, ústavní právník Vladimír Balaš.

Celostátní sněm hnutí STAN bude kandidáta doporučeného předsednictvem schvalovat dnes večer. Jeho jméno chce představit až po projednání s koaličními partnery. Předsednictvo ve čtvrtek vybíralo podle informací ČTK ze tří osobností. Předseda STAN Vít Rakušan dnes dopoledne uvedl, že představu hnutí už má, ale ještě to není oficiální nominace.

O Balašovi jako Gazdíkovu nástupci média spekulovala. "Říkal jsem, že si umím představit řadu jiných kandidátů. A pak jsem říkal, že si sice nemyslím, že bych to byl já, ale že kdyby náhodou ta volba padla, tak vím, kterým směrem se ubírat a eventuálně s kým a jak," řekl k dřívější informaci, podle které nominaci odmítl.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes v Bruselu novinářům řekl, že zná jména kandidátů a chce znát konečné rozhodnutí STAN do pondělí, kdy by měl večer potenciálního ministra prodiskutovat s prezidentem Milošem Zemanem.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ČTK bez uvedení konkrétního jména možného nového ministra napsal, že jeho strana informaci o kandidátovi obdržela a s nominací souhlasí. Piráti kandidovali v podzimních sněmovních volbách v koalici se STAN.

Gazdík ministerstvo opustí po půl roce v době, kdy úřad řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a úpravy učebních plánů škol. Jeho nástupce bude také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Témata: ministerstvo školství