Jiří Fremr kvůli kauze DPP skončil v TOP 09

Jiří Fremr

Autor: ČTK, stars24.cz

23. června 2022 10:47

V souvislosti s kauzou pražského dopravního podniku (DPP) končí členství v TOP 09 Jiří Fremr, který je poradcem europoslance a šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila. Na kandidátce Spolu v komunálních volbách pak nebude místostarosta Prahy 9 Marek Doležal, který v pondělí vedle rezignace na členství v dozorčí radě DPP odstoupil i z kandidátky pro komunální volby.

Po jednání pražského předsednictva TOP 09 o tom informoval Pospíšil, píše Deník N. Fremr ani Doležal nejsou podle médií mezi obviněnými v kauze korupce v dopravním podniku, oba ale končí kvůli kontaktům se stíhanými bývalým primátorovým náměstkem Petrem Hlubučkem a lobbistou Michalem Redlem.

"To, že byl Jiří Fremr na nějakém večírku s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, jsem se nyní dozvěděl z médií. Netuším, proč tam byl, ani za koho tam vystupoval. Rozhodně to nebylo s pověřením TOP 09," napsal serveru Pospíšil. Podle něj je účast Fremra na takové akci nepřijatelná. "I z tohoto důvodu jsem ho vyzval k ukončení jeho členství v TOP 09, k rezignaci na post v dozorčí radě Musea Kampa a odchodu z veřejného života," uvedl europoslanec. Podle médií je Fremr zmíněn v policejním usnesení o obvinění v kauze DPP a právě on údajně seznámil Hlubučka s Redlem.

Doležalovu rezignaci Pospíšil přivítal, dodal ale, že doufá v objektivní a nezávislé prošetření celé kauzy. Doležal v pondělí před jednáním pražské rady rozeslal rezignaci na členství v dozorčí radě DPP, která je ale neplatná, dokud ji neprojedná dozorčí rada, která zasedne ve středu. Proto jej radní v pondělí odvolali. Doležal svou rezignaci zdůvodnil mimo jiné neodbornými opatřeními v řízení DPP či nahodilými rekonstrukcemi. Zároveň vytkl náměstkovi primátora Adamu Scheinherrovi, že své návrhy prosazuje se svými příznivci takzvaně na sílu.

Témata: Jiří Fremr