Podnikatel Michal Redl se kvůli duševní chorobě už jednou stíhání vyhnul. Jak je na tom se svéprávností?

Michal Redl

Autor: ČTK, stars24.cz

21. června 2022 21:33

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla, který byl obviněn v korupční kauze pražského dopravního podniku. O omezení svéprávnosti Redla, kterého policie v nynější korupční kauze označuje za hlavu zločinecké skupiny, rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Kvůli duševní chorobě se Redl již dříve vyhnul stíhání v jiném případu.

"Po poradě s pracovníky ministerstva jsem dnes vydal pokyn k okamžitému zahájení dohledu nad postupem okresního soudu Plzeň-město ve věci rozhodnutí o omezení svéprávnosti pana Michala Redla. Současně ministerstvo prověří i postup znalců v oboru psychiatrie ve stejném případu," napsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

O omezení svéprávnosti Redla, kterého policie v nynější korupční kauze označuje za hlavu zločinecké skupiny, rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Poslední přezkumné řízení se konalo 13. května a zatím není pravomocné.

Okresnímu soudu připadlo rozhodování o omezení svéprávnosti Redla podle jeho tehdejšího bydliště. Přezkumné řízení se dříve dělalo po třech letech, nyní je to po pěti. Soud je podle Pavlíčkové povinen řízení o přezkumu vždy v dané lhůtě zahájit, pokud například posuzovaný člověk nezemře. 

Hospodářské noviny dnes uvedly, že podle rozsudku ze 13. května je Redlovo onemocnění trvalého rázu a nelze jej vyléčit. Měsíčně může samostatně nakládat s částkou do 100.000 korun. Rozsudek i předchozí rozhodnutí soudu získaly noviny v anonymizované podobě na základě žádosti zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle dokumentu nemoc posuzovaného probíhá v léčbou upravitelných fázích.

V jednom období je podle soudu zvýšeně aktivní, má zvýšené sebevědomí a má sklony k neuváženému jednání, které by jej mohlo poškodit, citují HN soudní dokument. Fázi až agresivní může střídat fáze útlumová a apatická. "Mohlo by dojít k tomu, že případnou třetí osobou by mohl být zneužit, pokud by mu předložila nějaké listiny, které by posuzovaný v této fázi podepsal,“ uvádí se podle HN v rozsudku.

Deník N v pondělí uvedl, že Redl se kvůli duševní chorobě již dříve vyhnul stíhání v jiném případu. Vyšetřovatelé aktuální kauzy nicméně podle deníku tvrdí, že Redl je v pořádku a žije život jako svéprávný člověk. Nevidí proto důvod k tomu, aby se tento bývalý spolupracovník uprchlého zločince Radovana Krejčíře vyhýbal trestnímu stíhání. Za založení organizované zločinecké skupiny hrozí až 12 let vězení.

V kauze korupce v dopravním podniku chtěla Národní centrála proti organizovanému zločinu podle médií minulý týden obvinit 13 lidí, zastihla jich ale jen deset. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), který stejně jako Redl skončil ve vazbě. Kauza vedla k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN), který byl s Redlem v kontaktu. Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil kvůli známosti s Redlem členství v hnutí STAN.

Témata: Michal Redl