Příspěvek 5000 na děti: Senát se o něm chystá rozhodnout

Senát ČR, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

17. června 2022 15:35

Vyplacení 5000 korun na dítě, ubytovávání uprchlíků z Ukrajiny a začleňování jejich dětí do českých škol bude Senát schvalovat zřejmě koncem příštího týdne. Uvedl to předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Sněmovna uvedené změny schválila v úterý ve stavu legislativní nouze.

Senát by je proto měl podle Vystrčila projednat zrychleně do deseti dnů od doručení. Schůze horní komory by se tak mohla uskutečnit příští pátek.

První z norem má rodinám s loňskými ročními příjmy do milionu korun hrubého zajistit od srpna jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let věku. Dávkou chce kabinet zmírnit dopady zdražování v důsledku ruské agrese na Ukrajinu. Rozpočtové náklady budou činit zhruba 7,8 miliardy korun.

Další z norem má umožnit státu i po skončení nouzového stavu vyčleňovat budovy pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Kraje mají s obcemi nadále zajišťovat běžencům nouzová přístřeší a bydlení. Pokračovat bude i současný systém registrace uprchlíků. Uprchlíci budou také moci žádat po půl roce od udělení dočasné ochrany o dávku v částce životního minima. Půjde o 4250 korun měsíčně pro dospělé a o 3050 korun za měsíc pro děti.

Třetí z předloh má usnadnit budování dočasných staveb pro ubytování a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny. Školy podle čtvrté z předloh budou moci vytvářet v příštím školním roce samostatné třídy pro uprchlíky z Ukrajiny, pokud pro ně nebudou mít místa v běžných třídách. O děti a mládež v ukrajinských třídách se budou moci nadále starat pedagogové, kteří nebudou splňovat podmínku znalosti češtiny. Novela má také ministerstvu umožnit v příštím roce pro uprchlíky opět mimořádně upravit termíny a podmínky pro přijímání do škol a ukončování vzdělávání. Platit by měla do konce srpna 2023.

Témata: Senát ČR rodina Sociální dávky