Jednorázový příspěvek na dítě prošel Sněmovnou! Hloupost, reagoval Kalousek

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. června 2022 9:17

Poslanci z obou jindy nesmiřitelných táborů podpořili jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun na každé dítě do 18 let. Vláda kvůli němu však čelí i kritice, ozval se třeba exministr financí Miroslav Kalousek.

Sněmovna v úterý se zhruba dvoutýdenním odstupem od vlády také schválila pětitisícový příspěvek na dítě. "Cíleným příspěvkem pomáháme lidem se stále rostoucími cenami a s tím spojenými výdaji domácností," uvedl k tomu premiér Petr Fiala (ODS). 

Nárok na pomoc od státu budou mít rodiny s loňským příjmem pod milion korun hrubého. Čerpat peníze je možné na každé dítě, které bude do konce července mladší 18 let. Veškeré informace k podmínkám příspěvku nabízí na svém webu Ministerstvo práce a sociálních věcí. 

K nejhlasitějším kritikům příspěvku se řadí Miroslav Kalousek (TOP 09), který už v průběhu včerejšího sněmovního jednání konstatoval, že návrh považuje za populistickou hloupost. 

"Mrzí mě, že většina pravicových zákonodárců nenašla odvahu přiznat, že je to neefektivní hloupost a nenašla lepší řešení. Tohle je neefektivní a nespravedlivé," poznamenal exministr financí po schválení příspěvku. Opatření je podle něj tak hloupé, jako by vycházelo z dílny Aleny Schillerové (ANO). 

Témata: Poslanecká sněmovna Sociální dávky rodina Miroslav Kalousek