Příspěvek 5000 na dítě: Babiš přišel s vlastním návrhem, šlo by o další ránu pro státní kasu

Andrej Babiš

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. června 2022 11:00

Dopady inflace či rostoucích cen energií a pohonných hmot pociťují také rodiny s dětmi, během léta by jim měla alespoň částečně ulevit pomoc od státu. Její podobu v tomto týdnu schválila vláda, expremiér Andrej Babiš ale přišel s vlastním návrhem.

Vláda na středečním jednání schválila příslušný návrh zákona, podle nějž by nízko a středně příjmové rodiny s dětmi do 18 let měly v průběhu léta obdržet jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun na každé dítě. Stalo se tak shodou okolností na Mezinárodní den dětí.

Nárok na tuto finanční injekci mají mít rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého na každé dítě, které bude do konce letošního července mladší 18 let.

Části opozice to ale přijde málo. Expremiér Andrej Babiš (ANO) přispěchal s vlastním návrhem pomoci rodinám a stal se kvůli němu terčem kritiky, protože by šlo o opravdu zásadní zásah do státního rozpočtu.

"Budeme prosazovat, aby částku 5000 Kč na dítě nedostaly rodiny jen jednorázově, ale dostávaly ji všechny nezaopatřené děti, které chodí do školy, a to do 26 let, každý měsíc, až do konce letošního roku," napsal na facebooku. 

Témata: Sociální dávky rodina Andrej Babiš