Alena Schillerová a Instagram? Policie rozhodla, co bude s případem dál!

Alena Schillerová

Autor: ČTK

20. května 2022 18:22

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Věc tzv. uložila. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce.

Server Neovlivní.cz v dubnu informoval o tom, že se NCOZ zabývá tím, že Schillerová z veřejných peněz financovala fotografie a příspěvky na svých soukromých sociálních sítích.

"Mohu uvést, že ze strany našeho útvaru nedošlo k zahájení úkonů trestního řízení a věc byla 'uložena'. K podrobnostem se příští týden vyjádří Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1," uvedl Ibehej. Informaci o uložení potvrdil i mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Dozorující státní zástupce podle něj rozhodnutí nyní přezkoumá, do skončení přezkumu se k němu nebude vyjadřovat.

Z auditu, který zveřejnilo ministerstvo financí v únoru, vyplývá, že dva zaměstnanci resortu, kteří tvořili obsah sociálních sítí předchozí ministryně Schillerové, byli nestandardně placeni. Zároveň fungovali ve zvláštním režimu, kdy jejich každodenní agendu dominantně řídila Schillerová. Jejich videa a fotografie byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo. V mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Schillerové.

Věcí se podle posledních informací zabývá i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, na který se obrátil současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Úřad by podle něj měl prošetřit dodržení pravidel financování volební kampaně v souvislosti s činností spolupracovníků bývalé ministryně financí Schillerové a zveřejňováním příspěvků na sociálních sítích.

Schillerová v únoru k auditu řekla, že věc od Stanjury vnímá jako typický projev stranické nenávisti. "Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní," poznamenala tehdy. Považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva.

Témata: Alena Schillerová Policie ČR