Zemřela Meda Mládková: Smutní i politici. Zanechala mimořádnou stopu, napsal ministr

Martin Baxa

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. května 2022 11:10

Zesnulá mecenáška umění měla k politikům blízko, ostatně informaci o jejím úmrtí zveřejnil europoslanec Jiří Pospíšil. Právě lidé z nitra a okolí TOP 09 reagovali na smutnou zprávu především.

Přímo pod Pospíšilův příspěvek napsal exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Je mi to líto, Jiří... 102 let je ale spíš příležitost pro oslavu naplněného a inspirativního života, než pro dlouhé truchlení," konstatoval. 

"Meda Mládková byla jedinečnou ženou a zanechala po sobě mimořádný odkaz. Díky její houževnatosti a odhodlání můžeme obdivovat sbírku výjimečné hodnoty," uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

K odchodu velké ženy se vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa. "Mecenáška, sběratelka umění, osobnost s nezlomnou vůlí a pevnou vírou v to, co dělala. Stopa, kterou zanechala nejen v české kultuře, je mimořádná. Je mi to líto," poznamenal. 

Jménem Prahy se s Mládkovou rozloučila radní Hana Kordová Marvanová. "Meda Mládková byla neuvěřitelná žena a silná osobnost. Odvaha, s jakou se pouštěla do boje za správné věci, byla obdivuhodná. Takoví lidé pomáhají tvořit dějiny," podotkla. 

Témata: Meda Mládková (sběratelka umění byla manželkou již zesnulého ekonoma Jana Viktora Mládka) Martin Baxa Markéta Pekarová Adamová Miroslav Kalousek