Putin spojuje Evropu. Česko s Polskem zametají spory

Petr Fiala (ODS)

Autor: ČTK, stars24.cz

29. dubna 2022 18:27

V nynější situaci jsou klíčové jiné otázky, než je spor polské vlády a unijních orgánů o dodržování pravidel právního státu v Polsku. Před dnešním odletem na návštěvu Varšavy to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Polsko podle českého předsedy vlády v době ruské agrese na Ukrajině hájí evropské hodnoty příkladně a důsledně.

Unijní instituce už několik let vedou s Polskem a Maďarskem řízení kvůli obavě z toho, že tyto státy porušují evropské hodnoty, jako jsou nezávislost justice, pluralita médií či akademické svobody. Soudní dvůr EU v únoru zamítl žalobu Polska a Maďarska proti spojení právního státu a evropských fondů. Podle soudců v Lucemburku je podmíněnost čerpání peněz dodržováním principů právního státu v souladu s unijním právem.

Fiala dnes uvedl, že v nynější situaci jsou klíčové jiné otázky. "Otázky bezpečnosti, otázky toho, abychom si vůbec udrželi svobodu, nezávislost a prosperitu jako Evropa a státy EU," řekl v souvislosti s ruskou agresí. Právní stát je podle něj tématem pro klidnější časy, kdy se mohou probírat názory na jeho podobu a dodržování. "V této chvíli se dostávají určitě do pozadí," podotkl.

V souvislosti s vůdčí rolí Polska při pomoci Ukrajině a válečným uprchlíkům zdůraznil, že Polsko hájí evropské hodnoty důsledně a příkladně. "Postoj Polska při přijímání uprchlíků je všeobecně oceňován. Je oceňováno i to, jak Polsko hraje roli lídra při čelení ruské agresi a při podpoře Ukrajiny.

Eurokomisař Didier Renders v polovině dubna uvedl, že Evropská komise nehodlá slevit z ochrany principů právního státu ani ve chvíli, kdy v jejím sousedství zuří válka. Podle Fialy je znatelný rozdíl mezi postupem Polska a Maďarska při ruské agresi. "Myslím, že toto si velmi silně začínají uvědomovat i orgány EU a další státy," míní Fiala.

Polsko se ujalo výrazně největšího počtu ukrajinských uprchlíků a patří k zemím razícím nejtvrdší postup vůči Rusku, kdežto Maďarsko stojí v této věci na opačné straně a premiér Viktor Orbán je považován za unijního politika nejbližšího ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Témata: Vladimír Putin Petr Fiala (ODS) Polsko