Výsledky voleb ve Francii očima českých politiků: Kdo komu gratuloval?

Petr Fiala (ODS)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. dubna 2022 10:31

Francie si v neděli zvolila staronového prezidenta Emmanuela Macrona. Výsledky voleb v zemi galského kohouta komentovali také čeští politici, někteří přitom vyzdvihovali i poraženou soupeřku Marine Le Penovou.

Gratulaci poslal do Elysejského paláce premiér Petr Fiala (ODS). "Francie je náš důležitý partner, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví EU přímo navazuje na to francouzské. Přeji Emmanueli Macronovi, ať se mu ve funkci i nadále daří," uvedl. 

Za dobrou zprávu pro Evropu označila Macronovo vítězství Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Jsem ráda, že prohrál populismus a nacionalismus a Francie bude nadále partnerem v EU i NATO," napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny na twitteru.

Blahopřání zaslal do Paříže také expremiér Andrej Babiš (ANO), vítězství Macrona označil za obrovský úspěch a dobrou zprávu. "Hraješ nezastupitelnou roli v Evropské radě a v dnešních těžkých časech je stabilita o to důležitější. Přeji Ti jen to nejlepší a doufám, že se zase brzy uvidíme," vzkázal. 

Tomio Okamura (SPD) naopak poslal gratulaci Marine Le Penové ke skvělému výkonu. Podle něj jde o největší ženu ve francouzské i v evropské politice. "Marine sice nevyhrála volby, ale bezesporu posílily její názory. Díky ní nepochybně posílí politický proud, který společně v Evropě reprezentujeme," konstatoval.

Témata: Emmanuel Macron Marine Le Pen volby ve Francii Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Andrej Babiš Tomio Okamura