Jurečka o Putinovi: Když někdo ubližuje dětem a ženám, musíme mu dát přes držku

Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Autor: ČTK

23. dubna 2022 15:11

Dokud bude ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu, nejsou ohroženy jen Ukrajina a pobaltské státy, ale i Česká republika. V projevu na sjezdu KDU-ČSL v Ostravě to dnes řekl předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Souvisejícími dopady je destabilizován celý svět, míní. Rusko napadlo Ukrajinu 24. února, Česko od té doby udělilo uprchlíkům z Ukrajiny 305.890 speciálních víz.

"Všichni víme, že dokud Vladimir Putin bude v Kremlu, není ohrožena jenom Ukrajina a další státy Pobaltí, ale jsme ohroženi i my. Ve všech dalších souvisejících dopadech v oblasti energií, ekonomiky je destabilizován a ohrožen celý svět," řekl Jurečka.

"Když někdo ubližuje bezbrannému, páchá bezpráví, ubližuje dětem, ženám, starým lidem, tak prostě nemůžeme stát bokem. Musíme si vyhrnout rukávy a dát někomu takovému přes držku," dodal politik, který KDU-ČSL vede od ledna 2020 a dnes mandát obhajuje.

Zvládnout uprchlickou vlnu se podle Jurečky podařilo i díky občanům a firmám. Česko umí být ve výjimečných situacích velmi solidární, což dokazuje také solidarita po povodních v letech 1997 a 2002 nebo po loňském tornádu na jižní Moravě, uvedl.

Ocenil, že nikdo z pěti stran vládní koalice ani na vteřinu nepochyboval o tom, jakou má Česko pozici vůči Rusku a jakou pomoc má nabídnout Ukrajině, ať už přímo ukrajinské vládě a lidu, nebo příchozím uprchlíkům. Jurečka také vyzval lidovce, aby aktivně čelili dezinformacím na sociálních sítích či při debatách. Je podle něj nutné zabránit tomu, aby se téma pomoci válečným uprchlíkům zvrhlo v politický souboj.

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) Vladimír Putin