Markéta Pekarová Adamová poslala vzkazy odpůrcům Lukašenka. Vysvětlila proč

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2022 15:27

Poštovní pohledy na podporu odpůrců režimu Alexandra Lukašenka k odeslání do běloruských věznic shromažďovali v závěru týdne na Malostranském náměstí v Praze organizátoři akce "Pro naši a vaši svobodu". Vzkazy poslala i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

V běloruských věznicích je v současné době víc než tisíc vězňů svědomí. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva se domnívá, že na konci roku 2021 bylo z politických důvodů v Bělorusku vězněno 969 lidí a do letošního 4. března toto číslo vzrostlo na 1084. Někteří z těchto lidí byli odsouzeni k deseti rokům vězení a více.

"Je to pro ně signál, že se tady, v zahraničí, ve svobodném světě o ně zajímáme, že nám není lhostejný jejich osud, že bedlivě sledujeme, co s nimi režim dělá," uvedla Pekarová Adamová. Pohledy plní i funkci ochrannou, protože jsou také vzkazem pro vedení věznic, že se o vězněné svět zajímá, doplnila.

Vzhledem k počtu politických vězňů v Bělorusku nelze podle předsedkyně Sněmovny adresně podpořit každého. Akce upozorňuje na známější osudy lidí, kteří jsou za mřížemi třeba za to, že chtěli nezávisle informovat o tom, co se děje v jejich zemi. Ti, které Adamová zná, jsou většinou mladí lidé, kteří chtěli změnu režimu. "Nesmíme ve stínu dění na Ukrajině, které je velmi závažné a má obrovské dopady, zapomínat i na běloruskou opozici," uvedla. Dodala, že stánek na Malostranském náměstí má přimět i další podpořit politické vězně v Bělorusku.

Témata: Markéta Pekarová Adamová Bělorusko