Babiš v nemocnici není poprvé. Co ho trápilo v minulosti?

Andrej Babiš (ANO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. března 2022 19:32

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš podstupuje v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) sérii vyšetření. Už v minulosti ho přitom trápily problémy s očima či vysokým krevním tlakem

Zdraví Andreje Babiše, předsedy hnutí ANO, poslance, premiéra z let 2017 až 2021 poprvé vzbudilo pozornost médií v září 2016, kdy jako tehdejší ministr financí přiznal problémy s odchlipující se sítnicí na obou očích. O dva měsíce později byl hospitalizován kvůli závratím. Babiš tehdy uvedl, že jeho problémy souvisí s páteří.

Kvůli souběhu zdravotních potíží zrušil Babiš v únoru 2018 cestu na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Na svém facebookovém profilu následně Babiš napsal, že kvůli vysokému pracovnímu nasazení měl problémy s vysokým tlakem, na který dostal léky, a praskla mu žilka v oku a vinou stresu mívá migrény. Babiš také uvedl, že místo kávy přešel kvůli námitkám pracovnic sekretariátu úřadu vlády na čaj proti vysokému tlaku. "Uznávám, těch kafí jsem za jeden den vypil asi deset. Doteď mi pomáhaly zvládat pracovní tempo. Lidi kolem mě tvrdí, že je smrtící. Já ale teda fakt nevím, jak funkci premiéra vykonávat jinak," uvedl tehdy Babiš. Zmínil také, že pracuje 18 hodin denně a o víkendu osm. "Prostě jsem takový akční důchodce," napsal ke svému pracovnímu tempu.

V červnu 2021 Babiš ze zdravotních důvodů odřekl účast na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě. Novinářům tehdy řekl, že musel navštívit lékaře kvůli zdravotní indispozici s nečekaně zvýšeným tlakem.

Kvůli zdravotním problémům byl Babiš v pátek hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde nyní podstupuje sérii vyšetření. "Zatím mě vyšetřují, CT, rentgeny atd. Nejsem po žádném zákroku," napsal rádiu Frekvence 1 Babiš, který byl v sobotu pozdě večer stále v nemocnici. "Uvidíme, jak to dopadne," dodal.

Podle dřívějších informací médií vyoperovali lékaři Babišovi v jeho 14 letech slezinu kvůli trombocytopenii, neboli sníženému množství krevních destiček.

Témata: Andrej Babiš