Bude nám vládnout ANO, komunisté nebo Okamura? Poslední předvolební průzkum

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. října 2017 13:59

Volební model MEDIANu popisuje podporu stran v první polovině října 2017. Favoritem voleb je hnutí ANO, ale jeho podpora poklesla, což se týká i ČSSD a zejména KSČM. Naopak roste podpora menších stran – SPD T. Okamury (9,5 %) a Pirátů (8,5 %). Analýza volebních potenciálů (převzato z výzkumu MEDIAN a Kantar pro ČT) ukazuje, že šanci na vstup do Sněmovny má 10 stran (včetně Starostů a Zelených). Naopak jen 6 stran má volební jádro 5 a více procent, což by jim (pokud nedojde k zásadním událostem) mělo zaručovat vstup do Sněmovny.

Účast u hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny v současnosti avizuje 64 % respondentů. Ochota k volební účasti se od září spíše zvýšila. Zkušenosti z některých posledních voleb ovšem naznačují, že reálná volební účast může být několik procentních bodů pod deklarovaným výsledkem z posledních měření. Záleží však na poslední fázi kampaně a schopnosti stran mobilizovat voliče.

Současné volby mají jinou dynamiku než volby do Poslanecké sněmovny v roce 2013 zejména díky rozdílné struktuře deklarované volební účasti. V roce 2013 rozdíl v deklarované volební účasti lidí nad 65 let a nejmladší cílové skupiny 18–34 let činil 33 procentních bodů (77 % versus 44 %). V současnosti je rozdíl pouze 14 procentních bodů (73 % versus 59 %). Výrazně narostla volební angažovanost mladších lidí a naopak mírně poklesla angažovanost nejstarší skupiny. To je jeden z faktorů, díky nimž v první polovině října výrazně posílila podpora Pirátů či SPD, kteří mají vyšší podporu mezi mladšími voliči. To, zda lidé ve věku do 35 let skutečně přijdou k volbám, se ukáže až ve volební dny.

Podpora tří největších stran (ANO, ČSSD, KSČM) v první polovině října mírně poklesla. ANO (25 %) i ČSSD (12,5 %) jsou v modelu na nejnižších hodnotách v posledním roce, ačkoli změna proti září je v řádu statistické chyby. Nejvýraznější je propad KSČM, která by v první polovině října dostala jen mezi 10–11 procenty hlasů. V posledních 3 měsících také klesá podpora TOP 09, jejíž pravděpodobný zisk se v první polovině října pohyboval jen okolo 6 procent. Ze ztrát těchto stran a mobilizace mladších voličů těží menší strany. Piráti a SPD Tomia Okamury posílili o další 2–3 procentní body a jejich podpora se v první polovině října pohybovala okolo 8,5 respektive 9,5 %. Pokud by trend jejich posilování pokračoval, mohou ve volbách ještě posílit – na druhou stranu se opírají o mladé voliče, jejichž účast a volební chování jsou nejméně „spolehlivé“. Mírně posílila i další strana čerpající z mladších voličů – Zelení, ačkoli posílení z 2,5 na 3,5 % je v rámci statistické chyby.

Více než polovina (61 %) pravděpodobných voličů si byla v říjnu zcela jista výběrem strany. Část z nich si ale nebyla jista účastí. Ve výsledku lze takjen polovina pravděpodobných voličů označit za zcela rozhodnuté (jsou si zcela jisti účastí i výběrem strany). Oproti minulé vlně vzrostla pevnostpřesvědčení o volené straně, ale řada lidí stále váhá s účastí. Podpora stran se tak může v posledním volebním týdnu velmi měnit. Tyto trendymohou oproti podpoře v první polovině října některým stranám ubrat či přidat několik procentních bodů, pozměnit pořadí stran a to, které stranyse dostanou nad hranici 5 procent.

Šanci na vstup do Sněmovny má díky potenciálu min. 5 procent celkem 10 stran. Nejvyšší volební potenciál mělo na začátku října hnutí ANO. Pokud by ho volili všichni lidé, kteří ho vážně zvažují, mohlo by cílit až na zisk okolo 32,5 %. Druhý nejvyšší potenciál měla ČSSD, která může cílit na zisk až okolo 16,5 %. Následují ODS, kterou by nejlepší volební scénář vynesl až k 15 % a posilující SPD Tomia Okamury s potenciálem 14,5 %. Posílili rovněž Piráti, jejichž volební potenciál činí 14 %. Potenciál KSČM je díky oslabování v posledních měsících redukován na cca 13 %. Do Sněmovny by se při zisku všech vážně zvažujících voličů mohli dostat STAN a Zelení. Další strany mají potenciál pod 5 %. 

Volební jádra stran ukazují, kam až mohou strany klesnout, pokud by je volili jen voliči přesvědčení voliči. Ukazuje se, že hnutí ANO může v extrémním případě stále klesnout i pod 20 % a ČSSD s KSČM pod 10 %. Změnou oproti minulým měřením je to, že Piráti a SPD si již vybudovali relativně velké jádro přesvědčených voličů, kteří jim dávají velkou šanci na vstup do Sněmovny. Kromě zmíněných stran má volební jádro nad 5 % také ODS. Naopak strany TOP 09 ani KDU-ČSL si vstupem do Sněmovny nemohou být jisté, protože zisk pevně přesvědčených voličů by jim stačil pouze na zisk okolo 4 procent.

Témata: Volby volby 2017