Dominik Feri: Připomeňte si celou jeho kauzu

Dominik Feri 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. března 2022 20:36

Policie obvinila bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho ze znásilnění. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení, protože je stíhán i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti. V tomto případě jde o osobu, která dovršila sedmnáctý rok věku. Feri patřil k nejvýraznějším politikům TOP 09, jeho kauza začala vloni v květnu.

Poslancem byl Feri zvolen v 21 letech jako nejmladší člen Poslanecké sněmovny, o měsíc a půl překonal předchozí rekord komunistky (současné europoslankyně) Kateřiny Konečné z roku 2002. Voliči mu tehdy dali na 15.000 preferenčních hlasů. TOP 09 se přitom dostala do Sněmovny jen těsně, ve volbách získala 5,3 procenta hlasů a sedm poslaneckých křesel.

Ve Sněmovně působil mimo jiné v ústavně-právním výboru, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a organizačním výboru. Od loňského ledna byl také místopředsedou poslaneckého klubu TOP 09.

Feri, který má po otci etiopské kořeny, patří na sociálních sítích k nejviditelnějším českým politikům. Na instagramu má jeho účet na 1,1 milionu sledujících, na twitteru ho sleduje skoro 200.000 lidí. Během pandemie koronaviru vzbudil pozornost například svými jednoduchými a graficky výraznými upozorněními na měnící se vládní nařízení.

Od loňského května Feri čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a násilí. V článku, který tehdy zveřejnily Deník N a web Alarmu, se objevila svědectví o nevhodném chování od řady žen. Některé tvrdí, že s nimi Feri měl sex, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat nahé fotky či je veřejně dehonestoval. Politik v reakci odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za "nevhodné" či "nepatřičné" chování v některých situacích.

Z TOP 09 Feri vystoupil vloni 28. května poté, co jej strana vyzvala, aby své členství přerušil, než se prošetří jeho údajné násilné činy. Oznámil také rezignaci na poslanecký mandát a svůj úmysl nezúčastnit se říjnových sněmovních voleb, ve kterých měl kandidovat na čtvrtém místě pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Uvedl, že se místa poslance vzdal proto, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho nejbližší okolí a kolegy. Nařčení se hodlal bránit soudní cestou.

Policie vloni na začátku června zahájila v případu Feriho úkony trestního řízení. Exploslance se vloni na začátku července zastal prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD). Zeman uvedl, že má na kauzu podobný názor jako jeho někdejší prezidentský protikandidát Karel Schwarzenberg. Čestný předseda TOP 09 již dříve v rozhovoru pro server iDNES.cz řekl, že o Feriho údajně nevhodném chování nikdy nic neslyšel. "A co je sexuální obtěžování? Že se pětadvacetiletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci," dodal.

V dubnu 2019 Feriho na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku napadla dvojice mužů. Zraněný Feri byl převezen do nemocnice, kde mu zašili ránu na zádech, nejspíše od parapetu. Útočníkům, jimiž byli otec se synem, hrozilo až tříleté vězení, policie je podezřívala z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví. V červnu 2019 ale žalobce v případu podmíněně odložil podání návrhu na potrestání, oběma mužům stanovil zkušební dobu 15 měsíců.

V minulosti někteří politici kritizovali Feriho výrok pro Televizi Seznam o tom, že první dva roky jeho poslaneckého mandátu byly "dobře placená brigáda".

Témata: Dominik Feri