Česku se daří. ČNB zlepšila odhad vývoje veřejných financí

Česká národní banka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. února 2022 18:58

Česká národní banka očekává za loňský rok nárůst deficitu veřejných financí na 6,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z předloňských 5,6 procenta.

Letos by pak měl schodek klesnout na 4,1 procenta a v roce 2023 na 3,9 procenta. ČNB tak odhad pro všechny tři roky zlepšila. V listopadu banka očekávala pro loňský rok deficit 6,9 procenta, letos 4,4 procenta a v roce 2023 pak 4,2 procenta.

Vyplývá to z dnes zveřejněné tabulky klíčových makroekonomických indikátorů, které jsou součástí aktuální zprávy o měnové politice. Celou zprávu zveřejní ČNB v pátek 11. února.

Celkový vládní dluh by podle odhadů ČNB měl stoupnout z předloňských 37,7 procenta HDP na 41,8 procenta loni. Letos by se podle odhadu mělo zadlužení prohloubit na 42,8 procenta HDP a příští rok na 44,6 procenta. Odhady tak ČNB proti listopadu zlepšila.

Ministerstvo financí ve své lednové prognóze uvedlo, že hospodaření veřejných financí bylo loni velkou měrou zatíženo situací vyvolanou epidemií koronaviru, jejími ekonomickými důsledky a opatřeními provedenými ve zdravotnictví, stejně jako dopady stimulační rozpočtové politiky. Proto také MF odhaduje za loňský rok deficit veřejných financí 6,1 procenta HDP a veřejný dluh 42 procent HDP.

Témata: ČNB