Tisková konference vlády: Kdyby platil pandemický zákon, soud by opatření nezrušil

Vlastimil Válek (TOP 09)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. února 2022 14:28

Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) ohledně vstupu do restaurací či hotelů ukazuje, že právní prostředí pro řešení pandemie v České republice není dostatečné. Na tiskové konferenci po dnešním jednání to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Další postup kabinetu zatím nechtěl komentovat. Opatření by bylo nenapadnutelné, kdyby už platila novela pandemického zákona, uvedl dnes na plénu Sněmovny ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

NSS zrušil v aktuálně platném opatření povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat stravovací a ubytovací zařízení všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19. Do té doby má ministerstvo zdravotnictví prostor reagovat na rozhodnutí soudu, které je dostupné na úřední desce.

Dosud mohou do restaurací a hotelů jen očkovaní a také lidé, kteří v posledním půlroce prodělali covid-19. PCR testem se smějí prokázat jen dospělí s kontraindikací k očkování.

Rozhodnutí podle Fialy ukazuje to, že je správné, že se vláda snaží prosadit ve Sněmovně novelu pandemického zákona. Její projednávání od úterý blokovalo opoziční hnutí SPD. Novela podle Fialy reaguje mimo jiné na předcházející rozhodnutí soudů ohledně zrušení některých protikoronavirových opatření.

"Co je asi nejpodstatnější, že právní prostředí, které máme pro řešení pandemie v České republice a které nám připravila předcházející vláda, není dostatečné a že musíme ještě dál pracovat na tom, aby dostatečné bylo," doplnil premiér.

Témata: soudy Vlastimil Válek (TOP 09)