Vydání Babiše je opět na stole: Jak rozhodl sněmovní výbor?

Andrej Babiš

Autor: stars24.cz, ČTK

18. ledna 2022 16:42

Sněmovna pravděpodobně opět vydá bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v dotačním případu Čapí hnízdo. Plénu to dnes doporučil většinou hlasů mandátový a imunitní výbor, který ke kauze také vyslechl státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Babiš, který možnost vyjádřit se před členy výboru nevyužil a zastal písemné stanovisko, vinu dlouhodobě odmítá. Dnes zopakoval, že kauzu Čapí hnízdo považuje za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky.

Členové výboru jednali také o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k stíhání v případu někdejší pražské městské karty opencard. Doporučili je jednomyslně, Svoboda o vydání sám požádal. Další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni. Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal, protože Sněmovna ho k stíhání v minulém volebním období nevydala. Dříve, když vydán byl, ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Na podporu Babišova vydání se dopoledne sešlo na pražském Malostranském náměstí poblíž sněmovních budov několik desítek příznivců hnutí Chcípl pes. Za skandování "Vydejte Babiše" nebo "Babiše za mříže" se několikrát pokusili dostat i s transparenty s nápisy "Babiš zadržen" či "Sorry jako" do Sněmovní ulice, policisté je tam ale nepustili. Skandování a další zvukové projevy demonstrantů však byly tak hlasité, že byly slyšet i uvnitř sněmovní budovy, v níž členové výboru jednali.

O obou žádostech o vydání dvojice poslanců k stíhání dolní komora rozhodne pravděpodobně na schůzi, která začne v polovině února. Případy pokračují již třetí volební období.

Šaroch dnes strávil na jednání výboru asi půlhodinu, podle předsedkyně výboru Heleny Válkové (ANO) nezazněly žádné nové informace. "Pan Andrej Babiš zaslal své písemné vyjádření, kde říká stejné argumenty, jaké už uplatňoval v minulosti, když byl vydáván," uvedla předsedkyně výboru.

Babiš poukazoval na to, že své názory na kauzu přednesl v minulosti ve výboru už dvakrát, osobní účast na dnešním jednání proto nepokládal za přínosnou. "Kauza Čapí hnízdo, která se táhne již více než čtyři roky, je zcela zjevným vykonstruovaným a účelovým pokusem o moji kriminalizaci, motivovaný snahou vystrnadit mě z politiky," sdělil ČTK bývalý ministerský předseda. Výsledek jednání výboru se podle něj dal očekávat. Tvrdí, že nová vládní pětikoalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů má jen všeobecně známý program "antibabiš".

Kromě předsedy hnutí ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo aktuálně obviněna z původních 11 lidí jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

V případu opencard čelilo několik někdejších představitelů hlavního města stíhání pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Podle obžaloby v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili tehdejšího vlastníka práv k opencard. Soud obžalované nejprve dvakrát shledal vinnými. Nakonec, po změně žalobkyně a soudce, vyslechli osvobozující rozsudky. Podle soudu městští politici nerozhodli svévolně, ale na základě odborných stanovisek. Museli také navázat na činnost předchozí reprezentace hlavního města. Počátky opencard spadaly do období působení primátora ODS Pavla Béma.

Svoboda ČTK řekl, že svůj pohled na kauzu nezměnil. "Obžaloba byla nesmyslná, a pokud věříme, že máme spravedlivé soudnictví, tak závěr nemohl být jiný než ten, že byli všichni, kteří mají zatím ukončené řízení, osvobozeni," uvedl. Doufá v to, že soud kauzu "smete pod stůl" i v jeho případě.

Témata: Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Čapí hnízdo